Ένα Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών που πρέπει να δεις

Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ολοκληρώνεται ένα διήμερο διεθνές φεστιβάλ ταινιών στον κινηματογράφο Αλκυονίς. Η Μυρτώ Μουζάκη κι η Ελένη Ριζάκη παρακολουθήσαν μερικές από τις εκδηλώσεις της πρώτης μέρας και μας μεταφέρουν το κλίμα.


Η 25η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν γυναίκες σε πολλές χώρες. 

Ο Δήμος Αθηναίων ενώνει τις δυνάμεις του με την ομάδα Elles Tournentγια να ευαισθητοποιήσει το αθηναϊκό κοινό, μέσω ενός διήμερου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών που φιλοξενείται στον κινηματογράφο «Αλκυονίς». 

Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Καίτης Παπαρήγα-Κωσταβάρα, εμβληματικής μορφής του φεμινιστικού κινήματος, η οποία απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2016. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 14 ακτιβιστικές ταινίες από το Λίβανο, τις ΗΠΑ, το Βέλγιο, τη Γαλλία, το Περού, την Αγγλία, το Πακιστάν, την Ινδία και την Ελλάδα. 


Σ
ε αυτές τις ταινίες, η γυναίκα δεν θέλει να τη λυπηθείς, δεν παρουσιάζει τον εαυτό της ως θύμα. Η γυναίκα σε αυτές τις ταινίες παλεύει μόνη της, δείχνει τη μεγαλειώδη δύναμή της κι αποδεικνύει πως δεν είναι το ασθενές φύλο.


Λίγα λόγια για την ομάδα “Elles Tournent

Οι “Elles Tournent” από τις Βρυξέλλες, είναι μια ομάδα γυναικών που αγαπάει τις γυναίκες, παλεύει γι’ αυτές και το δείχνει έμπρακτα με έναν πολύ ευρηματικό τρόπο. 

Έργο των “Elles Tournent” είναι να συνεργάζεται με γυναίκες κινηματογραφιστές -συνήθως ακτιβιστικών ταινιών- προμοτάροντας το έργο τους με διάφορους τρόπους. 

Κάθε χρόνο διοργανώνουν ένα Φεστιβάλ Ταινιών για τη γυναίκα στη σύγχρονη κοινωνία και την ισότητα της με τους άνδρες, στο οποίο έρχονται σε επαφή και συζητάνε με το κοινό. 

Μάλιστα η Κολέτ, η μία εκ των εκπροσώπων της ομάδας, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «οι ταινίες που παρουσιάζουμε αφορούν τους διαφορετικούς τρόπους βίας ανά τις χώρες και το πώς αντιδρούν οι γυναίκες».

Πράγματι, το εύρος των ταινιών σε αναλογία με το εύρος των χωρών απ’ όπου προέρχονται δίνει τροφή για σκέψη. 

Αυτό που εντυπωσιάζει αρνητικά, είναι πως τα προβλήματα της γυναίκας σήμερα δεν αφορούν χώρες που μεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά προβλήματα με τα γυναικεία δικαιώματα, αλλά και στον «αναπτυγμένο», δυτικό κόσμο.

Η γυναίκα είναι εικονικά ελεύθερη στις δυτικές κοινωνίες. Γι’ αυτό και μόνο το συμπέρασμα αξίζει να παρακολουθήσει περισσότερος κόσμος το συγκεκριμένο φεστιβάλ και κυρίως περισσότεροι άνδρες, αφού πρόκειται για ταινίες που θέλουν να ενημερώσουν κι έπειτα να ενώσουν τα δύο φύλα.


Αναλυτικά το σημερινό Πρόγραμμα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

17.00  Dreamcatcher (Ονειροπαγίδα) | Kim Longinotto, Μεγάλη Βρετανία,104’ |

Σικάγο. Η Μπρέντα, πρώην εκδιδόμενη, έχει δεσμευτεί ώστε να αποκτήσουν επίγνωση της πραγματικότητας της πορνείας τα νεαρά κορίτσια της κοινότητας της. Τα όπλα της, η ενέργεια της, η απίστευτη ανθρωπιά της και το χιούμορ της.

Η κάμερα την ακολουθεί στις παρεμβάσεις κρίσεων, στις πράξεις πρόληψης κοντά στις νέες, στις νυχτερινές περιπολίες. Ένα ντοκιμαντέρ για την δράση μιας γυναίκας, δυνατό και συγκινητικό Ωμό, δυναμικό και εμπνευστικά ευθύ, IndieWire.

Συζήτηση

19.30   Little Black Spider (Μικρή μαύρη αράχνη) |

Patrice Toye, Bέλγιο, 94’ | Βέλγιο 1978. Σε μια κρυμμένη τοποθεσία έγκυες έφηβες γεννούν τα παιδιά τους μυστικά. Κατά την μακρά αναμονή, τα κορίτσια μοιράζονται τις χαρές και τις λύπες τους. 

Διαμορφώνουν στενές φιλίες και διασκεδάζουν με παράξενα παιχνίδια μέχρι που κάποια από αυτές μαθαίνει με οδύνη τα σχέδια που κάνουν οι μοναχές πίσω από τις πλάτες τους.

Συζήτηση

21.00   Κλείσιμο του Φεστιβάλ με το «Πού πηγαίνουμε τώρα;» | Nadine Labaki, Λίβανος, Γαλλία, 110’ |  

Με φόντο μια διαιρεμένη από τον πόλεμο χώρα αυτές οι γυναίκες επιδεικνύουν μεγάλη ευφυία, εφευρίσκοντας αστεία κόλπα ενωμένες από ακλόνητη φιλία. 

Έχουν μόνο ένα στόχο, να διασπάσουν την προσοχή των ανδρών και να τους κάνουν να ξεχάσουν τον θυμό τους και την διαφορά τους. Τσιριχτή κωμωδία όπου γελάς και όπου σκέφτεσαι.

Συζήτηση


Πληροφορίες:


Ο Κινηματογράφος «Αλκυονίς» βρίσκεται στην Ιουλιανού 42, Πλατεία Βικτωρίας, Αθήνα. Η είσοδος για το Φεστιβάλ είναι ελεύθερη.

Επιμέλεια: Ελένη Ριζάκη, Μυρτώ Μουζάκη

Αρθρογράφος: Unknown

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου