Griezmann of the match! (vids)

Ηγέτης της φετινής Γαλλίας είναι αδιαμφισβήτητα ο Αντουάν Γκριζμάν, ο οποίος με δύο γκόλ (57', 61') έσβησε το προβάδισμα των Ιρλανδών από το πρώτο μέρος (3' Μπρέιντι), κέρδισε επίσης την κόκκινη κάρτα του Νταφ (65') και οδήγησε την οικοδέσποινα Γαλλία στους «8» της διοργάνωσης (2-1).



Με την εμφάνισή τους στο πρώτο μέρος οι Ιρλανδοί έδειχναν πως ήταν έτοιμοι να πάρουν την εκδίκησή τους για τα γεγονότα του 2010, ρίχνοντας στο «καναβάτσο» την αναιμική Γαλλία, χάρη στο εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μπρέιντι (3').

Όμως στην επανάληψη ο αδιάλλακτος Ντεσάν άλλαξε σύστημα (4-2-3-1) και στυλ, βοηθώντας τον Γκριζμάν να «καθαρίσει» με συνοπτικές διαδικασίες τον αγώνα με τρεις κινήσεις! Πρώτα με την κεφαλιά του στο 57', έπειτα με το πλασέ του στο 61' και τέλος με την κερδισμένη κόκκινη από τον Νταφ (65'), στέλνοντας τη Γαλλία στην επόμενη φάση.


Με τον νικητή του Αγγλία - Ισλανδία (27/6, 22:00) θα διασταυρωθούν οι «τρικολόρ» με φόντο μια θέση στους ημιτελικούς του Euro.


Ο αγώνας

Δεν πρόλαβε να σφυρίξει την έναρξη της αναμέτρησης ο Νικολά Ριτσόλι και χρειάστηκε ξανά τη σφυρίχτρα του λίγο πριν τη συμπλήρωση του δευτέρου λεπτού για να υποδείξει -χωρίς δεύτερη κουβέντα- πέναλτι υπέρ της Ιρλανδίας, όταν ο Πογκμπά γκρέμισε τον Λονγκ εντός περιοχής. 

Ο Μπρέιντι ανέλαβε την ευθύνη της εκτέλεσης και δε λάθεψε, στέλνοντας τη μπάλα στη ρίζα του αριστερού δοκαριού και ύστερα στα δίχτυα του Ούγκο Γιορίς για το 1-0 (3'). Μ' αυτόν τον τρόπο, η ομάδα του Μάρτιν Ο' Νιλ πήρε τα ηνία του παιχνιδιού στην πρώτη ουσιαστική φάση του.



Οι αποσβολωμένοι Γάλλοι προσπάθησαν να ανασυνταχθούν το δυνατόν γρηγορότερο, κυνηγώντας τη γρήγορη ισοφάριση με κύριο εκφραστή των επιθέσεων τους τον Γκριζμάν, ο οποίος ούτε με το πόδι (9'), ούτε όμως και με το κεφάλι (19') κατάφερε να εξουδετερώσει τον Ράντολφ. Παρόμοια τύχη είχε και το τεχνικό -αλλά αδύναμο- απευθείας φάουλ του Πογκμπά (24'), το οποίο ήταν εύκολη «λεία» για τον Ιρλανδό γκολκίπερ.


Μετά το πρώτο αναποτελεσματικό «κύμα» γαλλικών επιθέσεων, η Ιρλανδία κατάφερε να φέρει τον αγώνα στα δικά της μέτρα και σταθμά, με «όπλα» τη δύναμη και την αμυντική αλληλοκάλυψη. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να... αγριέψει αρκετά το παιχνίδι και τον (πάντα έτοιμο γι' αυτές τις περιπτώσεις) Ριτσόλι να μοιράζει... αβέρτα κίτρινες κάρτες (25' Κόουλμαν, 27' Καντέ, 40' Χέντρικ, 44' Ραμί).


Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, οι Γάλλοι αύξησαν την πίεσή τους, αλλά οι παίκτες του Ο' Νιλ, ήταν αριστοτεχνικά στημένοι στα μετόπισθεν και χάρη στην αυτοθυσία τους στο 46', μπλόκαραν με τα σώματά τους τις προσπάθειες των Παγέ και Γκριζμάν εντός περιοχής.


Βλέποντας την ομάδα του να στερείται δημιουργικότητας, ο Ντεσάν ρίσκαρε, προχωρώντας σε μια αλλαγή από τα αποδυτήρια, αντικαθιστώντας τον ανασταλτικό Καντέ με τον «σβούρα» Κομάν, αλλάζοντας επίσης το «βαρύ» 4-3-3 σε 4-2-3-1. Αρχικά, οι κινήσεις αυτές έκαναν πιο γρήγορη και πιεστική τη Γαλλία η οποία έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 48' όταν ο Κοσιελνί από πλεονεκτική θέση, αστόχησε με κεφαλιά εξ επαφής, μετά το φάουλ του Παγέ. Στο 56' ο Ματουντί ανάγκασε τον Ράντολφ να διώξει δύσκολα σε κόρνερ (56'). 


Έπειτα, το σκηνικό άλλαξε άρδην μέσα σε τέσσερα λεπτά. Ο Σανιά έβγαλε σέντρα-διαβήτη από τα δεξιά και ο Γκριζμάν ερχόμενος σαν... τρέιλερ στην καρδιά της άμυνας, ισοφάρισε με δυνατή κεφαλιά (57') για τους Γάλλους, ενώ στο 61', ο Ζιρού πήρε τη μακρινή μπαλιά του Ραμί, βρήκε τον επιθετικό της Ατλέτικο με το κεφάλι και εκείνος πλάσαρε για δεύτερη φορά τον Ράντολφ για το 2-1!






Σαν να μην έφταναν όλα αυτά για τους Ιρλανδούς, οι οποίοι είδαν το προβάδισμά τους να εξανεμίζεται σε λιγότερο από ένα πεντάλεπτο, έμειναν και με δέκα παίκτες στο 65' όταν ο Νταφ πήρε τα πόδια του Γκριζμάν εκτός περιοχής και ο Ριτσόλι (σωστά) του έδειξε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα!

Mε την ψυχολογία και το σκορ υπέρ της, η Γαλλία θα μπορούσε να βάλει και τρίτο τέρμα, αλλά ο Ζινιάκ στάθηκε άτυχος και τις δύο φορές που βρέθηκε απέναντι από τον Ράντολφ. Στην πρώτη, ο Ιρλανδός πορτιέρο του είπε «όχι» (76'), ενώ στη δεύτερη, το πολύ όμορφο σουτ του σταμάτησε στο δοκάρι (77').


Τα επόμενα λεπτά ήταν διαδικαστικά στη Λυών, καθώς οι Γάλλοι κρατούσαν με άνεση το προβάδισμα πρόκρισης και οι Ιρλανδοί λιγότεροι αριθμητικά, άδειοι ψυχολογικά και κουρασμένοι δε μπόρεσαν να πιέσουν για την ισοφάριση, παρά το όμορφο σουτ του Ουόλτερς στο 87'. Έτσι, το 2-1 παρέμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Ριτσόλι...


Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς, Εβρά, Σανιά, Ραμί, Κοσιελνί, Καντέ (46΄ Κομάν / 90+3΄ Σισοκό), Ματουιντί, Πογκμπά, Παγέ, Γκριζμάν, Ζιρού (73΄ Ζινιάκ)

Ιρλανδία (Μάρτιν Ο΄Νιλ): Ράντολφ, Γουόρντ, Κόουλμαν, Κίο, Ντάφι, ΜακΚάρθι (72΄ Χούλαχαν), Χέντρικ, ΜακΚλιν (68΄ Ο΄Σέι), Μπρέιντι, Λονγκ, Μέρφι (65΄ Γουόλτερς)

Το πανόραμα της φάσης των «16»

Σάββατο 25 Ιουνίου


Ελβετία – Πολωνία 1-1 (82′ Σακίρι, 39′ Μπλατσικόφσκι) (4-5 στα πέναλτι)

Ουαλία – Β. Ιρλανδία 1-0 (75′ αυτ. Μακόλει)
Κροατία – Πορτογαλία 0-1 (117′ Κουαρέσμα)

Κυριακή 26 Ιουνίου


16:00 Γαλλία – Ιρλανδία 2-1 (57', 61' Γκριζμάν - 3' πεν. Μπρέιντι)

19:00 Γερμανία – Σλοβακία (Λιλ)
22:00 Ουγγαρία – Βέλγιο (Τουλούζ)

Δευτέρα 27 Ιουνίου


19:00 Ιταλία – Ισπανία (Παρίσι)

22:00 Αγγλία – Ισλανδία (Νις)

Αρθρογράφος: Kώστας Κουτσαυλής

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου