Το «Total Football» εχασε τον «προφητη» του (vids)

Είτε σαν ποδοσφαιριστής, είτε σαν προπονητής είχε την «αύρα» του ανίκητου και όχι άδικα. Όμως σήμερα, πριν λίγη ώρα, η ζωή μας υπενθύμισε πως (δυστυχώς), ο Γιόχαν Κρόιφ ήταν θνητός, με τον Ολλανδό «καλλιτέχνη» να φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών, χτυπημένος από καρκίνο στους πνεύμονες.


Η γενιά των πατεράδων και των παππούδων μας τον είχε προλάβει στα «ντουζένια» του. Εμείς, οι των 80's και 90's, βρήκαμε το «φως» μας χάρη στο youtube και τα βίντεο που απεικόνιζαν ένα μέρος από το τεράστιο ταλέντο του.


Ο Γιόχαν Κρόιφ, ήταν ένας από τους λίγους Ευρωπαίους, «καλλιτέχνες» της μπάλας. Ανήκε σε αυτό το κλειστό κλάμπ ποδοσφαιριστών οι οποίοι δεν το είχαν σε τίποτα να αλλάξουν τη ροή ενός αγώνα. Μέλος και αναπόσπαστο μέρος του μεγάλου Άγιαξ και της μεγάλης Ολλανδίας των 70's, έμελλε να ήταν αυτός που θα άλλαζε ίσως την ιστορία του αθλήματος στην ήπειρό μας.

Ο Άγιαξ το πρώτο «σπίτι» του. Ο σύλλογος που βοήθησε ώστε το όνομά του να γίνει γνωστό στην οικουμένη. Με τον Αίαντα συμπορεύτηκε για εννέα ολόκληρα χρόνια (1964-73), σκοράροντας 190 φορές σε 240 παιχνίδια, κατακτώντας ούτε έναν ούτε δύο αλλά δεκαεννέα (!) τίτλους (8 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα, 3 Ευρωπαϊκά, 2 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, 1 Διηπειρωτικό).



Στη συνέχεια, η μεταγραφή στη Μπαρτσελόνα έφερε τον ενθουσιασμό στις τάξεις των «Μπλαουγκράνα» με τον Κροιφ ωστόσο να κατακτά μόνο δύο τίτλους, το πρωτάθλημα του 1974 και το κύπελλο του 1978 και στη συνέχεια να γυρνοβολά στην Αμερική (Ουάσινγκτον Ντίπλοματς), επιστρέφοντας στην Ισπανία (Λεβάντε), κλείνοντας την καριέρα του στην πατρίδα του (Άγιαξ και Φέγενορντ).



Άγιαξ, Ολλανδία, Μίχελς, 4-3-3, Κρόιφ. Η λογική συνέχεια του ποδοσφαιρικού μυαλού. Η λογική αλληλουχία που συνδέει τις ομάδες με τους πρωταγωνιστές. Ο Γιόχαν Κρόιφ, θα αποτελεί πάντα το μέλος ενός θρυλικού συλλόγου-φόβητρου για την εποχή (Άγιαξ), ενώ παράλληλα θα συμμετέχει στην πιο αδικημένη «φουρνιά» της Ολλανδίας. Επίσης, ο ίδιος θα αποτελεί σήμα κατατεθέν του 4-3-3, ενός συστήματος που λάνσαρε συμπατριώτης του.



Ο μεγάλος αυτός ποδοσφαιριστής, έφυγε σήμερα (24/3) από τη ζωή, χιλιοταλαιπωρημένος από τη μεγάλη μάχη που έδινε εδώ και περίπου ένα εξάμηνο με τον καρκίνο των πνευμόνων. Ο κόσμος δεν πάγωσε μόνο στο άκουσμα του θανάτου του, αλλά συνειδητοποίησε πως ο Κρόιφ τελικά ήταν θνητός. Μια ιδιότητα που ο ίδιος φρόντιζε να τη μετατρέπει σε «θεϊκή» όσο «ζωγράφιζε» στο χορτάρι.

Καλό ταξίδι Γιόχαν Κρόιφ...

Αρθρογράφος: Kώστας Κουτσαυλής

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου