Πρωτη φορα στα... τελικα!

Ο Κώστας Κουτσαυλής μας παρουσιάζει τις πέντε «σταχτοπούτες» του Euro 2016 σε ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει κάτι λιγότερο από... τα πάντα!


Όταν συγκροτήθηκαν οι όμιλοι των προκριματικών του Euro 2016, στη Νίκαια της Γαλλίας πριν δυο περίπου χρόνια, υπήρχε μια σαφής εικόνα για το ποιες ομάδες θα βρεθούν στην τελική φάση και ποιες θα αποτελέσουν τους «κομπάρσους» σε κάθε γκρουπ, βάση πρότερου ιστορικού αλλά και δυναμικότητας.

Συμπληρώνοντας το «παζλ» της προκριματικής διαδικασίας, ανάμεσα στις γνωστές ομάδες οι οποίες επιβεβαίωσαν εύκολα η δύσκολα την παρουσία τους στα γήπεδα της Γαλλίας, βρίσκονται και πέντε εθνικές ομάδες οι οποίες θα πραγματοποιήσουν το παρθενικό τους ταξίδι σε μια τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο λόγος για την Ισλανδία, την Β. Ιρλανδία, την Αλβανία, την Ουαλία και τη Σλοβακία!


Ισλανδία




Στο άκουσμα της λέξης Ισλανδία, τα πρώτα πράγματα που έρχονται στο νου ενός ανθρώπου είναι το πολύ κρύο, οι θερμοπίδακες, η τραγουδίστρια της ποπ Μπγιορκ και ο Εϊντουρ Γκουντγιόνσεν. Από εδώ και στο εξής όμως θα απασχολεί και την ποδοσφαιρική καθημερινότητά μας και το αντιπροσωπευτικό τους συγκρότημα το οποίο κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκριση στην τελική φάση του Euro, «ρίχνοντας στο καναβάτσο» την Ολλανδία την Τουρκία και την Τσεχία αντίστοιχα!


Το κατόρθωμα των Ισλανδών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα αν συνυπολογίσουμε τους δυο παράγοντες που τους είχαν παραγκωνισμένους στα «αζήτητα» του ποδοσφαιρικού χάρτη της «γηραίας ηπείρου» μέχρι σήμερα. Μιλάμε για μια νησιωτική χώρα με πληθυσμό 330.610 κατοίκων η οποία ως τώρα δεν είχε να επιδείξει τίποτα το αξιοσημείωτο ποδοσφαιρικά, σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο στα 85 περίπου χρόνια που οι Ισλανδοί ασχολούνται επαγγελματικά με τη μπάλα!


Τα highlights της πορείας τους


Οι Ισλανδοί συμμετείχαν στον πρώτο προκριματικό όμιλο, μαζί με την Τουρκία, την Ολλανδία, την Τσεχία, το Καζακστάν και τη Λετονία


Παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο, κατάφεραν να εξασφαλίζουν σχετικά νωρίς την πρόκρισή τους στην τελική φάση του Euro, έχοντας ηττηθεί μόλις μια φορά (2-1) από την Τσεχία. Το 3-0 ήταν το αγαπημένο τους σκορ στα προκριματικά, κερδίζοντας έτσι το Καζακστάν και τη Λετονία (εκτός) και την Τουρκία (εντός), αλλά η μεγάλη τους στιγμή ήταν αναμφίβολα η διπλή επικράτηση τους επί της Ολλανδίας (2-0 εντός 0-1 εκτός)!





Ο προπονητής




Ο «πρωτομάστορας» της επιτυχίας των Ισλανδών, είναι ο Λαρς Λάγκερμπακ, ο οποίος βρίσκεται στο «τιμόνι» της ομάδας απο το 2012. Ο 67χρονος Σουηδός, είναι θιασώτης του 4-4-2, σύστημα το οποίο χρησιμοποίησε και με την Ισλανδία σχεδόν σε όλα τα ματς των προκριματικών. Το συμβόλαιό του λήγει τον Δεκέμβριο του 2015 αλλά εκτός απροόπτου θα ανανεώσει τη συνεργασία του, «συνοδεύοντας» τους Ισλανδούς στην Γαλλία το καλοκαίρι του 2016.

Οι Έλληνες έχουμε ιδιαίτερα καλές αναμνήσεις με τον Λάγκερμπακ, καθώς στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στην Νότια Αφρική, η Εθνική μας πέτυχε την πρώτη της νίκη στη διοργάνωση απέναντι στην τότε ομάδα του, Νιγηρία.


Ο MVP των προκριματικών




Παρά το γεγονός πως η συνολική απόδοση της ομάδας ήταν εξαιρετική κατά τη διάρκεια των προκριματικών, ο Γκίλφι Σίγκουρτσον ήταν απο τους στυλοβάτες αυτής της πορείας. Ο 26χρονος μέσος της Σουόνσι, μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ο «δήμιος» της Ολλανδίας καθώς πέτυχε τα τρία απο τα 6 γκόλ του εως τώρα στα προκριματικά εναντίον των «Οράνιε», ενω έχει σκοράρει επίσης εναντίον της Τουρκίας και της Λετονίας (δις).

Να σημειωθεί πως στο «δρόμο» για το Euro 2016, αγωνίστηκαν με την Ισλανδία δυο «γνωστοί» μας. Ο πρώτος είναι ο Εϊντουρ Γκουντγιόνσεν, πρώην παίκτης της ΑΕΚ, ο οποίος πέτυχε μάλιστα και γκολ κόντρα στο Καζακστάν. Ο δεύτερος είναι ο νυν παίκτης του Ολυμπιακού, Άλφρεντ Φινμπόγκασον.

  
Βόρεια Ιρλανδία



Η Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση χώρας τόσο σε πολιτικό όσο και σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. Η αποσπασθείσα από την υπόλοιπη Ιρλανδία χώρα, έχει καταφέρει να φτάσει δυο φορές σε τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 1958 μέχρι τα προημιτελικά και το 1986 μέχρι τον πρώτο γύρο.

Ωστόσο στην σχεδόν αιώνια ποδοσφαιρική της ιστορία δεν έχει καταφέρει να προκριθεί σε τελική φάση κανενός Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος! Μια κατάρα η οποία «έσπασε» φέτος για εκείνους, καθώς προκρίθηκαν άνετα, πέραν των προγνωστικών, στον όμιλο που συμμετείχε και η Ελλάδα!


Τα highlights της πορείας τους


Οι Βορειοϊρλανδοί ξεκίνησαν εντυπωσιακά την πορεία τους στον 6ο όμιλο των προκριματικών, έχοντας απόλυτο νικών στους πρώτους πέντε αγώνες τους. Το νικηφόρο τους σερί εναντίον της Ουγγαρίας (2-1 εκτός) των Φερόε (2-0), της Ελλάδας (2-0 εκτός), της Ρουμανίας (2-0) και της Φινλανδίας (2-1), διακόπηκε στην Ρουμανία με την λευκή ισοπαλία που παραχώρησαν. Στη συνέχεια το «διπλό» στα Φερόε (3-1) και η εντός έδρας επικράτηση επί της Ελλάδας (3-1), «σφράγισαν» την πρόκρισή τους στο Euro 2016.





Ο προπονητής




Ο Μάικλ ο' Νιλ είναι γεννημένος στο Πορταντάουν της Β.Ιρλανδίας πριν απο 46 χρόνια. Σαν ποδοσφαιριστής ήταν «γυρολόγος» σε αρκετές ομάδες του νησιού, όπως η Ρέντινγκ, η Αμπερντίν και η Νιούκαστλ. Σταματώντας την ενεργό δράση ανέλαβε την Σάμροκ Ρόβερς για τρεις σεζόν προτού γίνει ο «εκλεκτός» για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Χρησιμοποιώντας το 4-1-4-1 σαν σύστημα, οδήγησε εκ του ασφαλούς την ομάδα του στα τελικά του Euro 2016. Διόλου άσχημα στην πρώτη του προσπάθεια ως προπονητής μιας εθνικής ομάδας!


Ο ΜVP των προκριματικών




Το «νούμερο 10» της Βορείου Ιρλανδίας, βαθμολογείται με άριστα για τη συνεισφορά του σε αυτήν την προκριματική φάση. Ο λόγος για τον 27 ετών επιθετικό της Ρίζεσπορ (ως δανεικός απο τη Νόριτς), Κάιλ Λάφερτι που αποτελεί το σημείο αναφοράς στην επίθεση, σκοράροντας εναντίον όλων των αντιπάλων της Β. Ιρλανδίας, πλην της Ρουμανίας! Τα επτά τέρματα του κόντρα στην Ελλάδα την Ουγγαρία, τα Νησιά Φερόε και τη Φιλανδία βοήθησαν τα μέγιστα στην υπόθεση πρόκριση.


Ο Λάφερτι έχει απασχολήσει και τα ελληνικά ΜΜΕ χάρη στο φημολογούμενο ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού για την απόκτηση του τον περασμένο χειμώνα.

  
Αλβανία



Σύμφωνα με τα στατιστικά της UEFA, αρκετοί ποδοσφαιριστές αλβανικής καταγωγής έχουν συμμετάσχει σε κάποιο μεγάλο τουρνουά, αγωνιζόμενοι με την Ελβετία (5) και την Γερμανία (1). Ωστόσο στο Euro 2016, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην ιστορία της και η αλβανική εθνική ομάδα. Η ομάδα του Τζιάνι ντε Μπιάζι, κατάφερε να τερματίσει στην δεύτερη θέση πίσω από την Πορτογαλία, στέλνοντας την Δανία στα μπαράζ και την Σερβία εκτός «νυμφώνος».


Τα highlights της πορείας τους


Η πορεία της Αλβανίας στον ένατο όμιλο ξεκίνησε με «φαντασμαγορικό» τρόπο, καθώς στην πρεμιέρα κέρδισαν την Πορτογαλία εκτός έδρας με 1-0. Στη συνέχεια, ακολούθησε η εντός έδρας ισοπαλία με την Δανία (1-1) και το πολυσυζητημένο ματς με τους Σέρβους (3-0 υπέρ της Αλβανίας), με τα γνωστά επακόλουθα, τα οποία ξεπέρασαν τα ποδοσφαιρικά όρια, αγγίζοντας και τις πολιτικές διαφορές των δυο χωρών.


Οι Αλβανοί επικράτησαν ύστερα της Αρμενίας με 2-1, ενώ στα δυο επόμενα ματς ηττήθηκαν από την Πορτογαλία και την Σερβία εντός (1-0 και 2-0 αντίστοιχα). Ωστόσο χάρη στη νίκη χρυσάφι επί της Αρμενίας (0-3) εξασφάλισαν την απευθείας πρόκριση στην τελική φάση του Euro.





Ο προπονητής




Ο 59χρονος Ιταλός, Τζιάνι ντε Μπιάζι, είναι ένας πολύπειρος προπονητής με σχεδόν τρεις δεκαετίες εμπειρίας στους πάγκους. Το 2011 η Αλβανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, του ανέθεσε ένα πρότζεκτ ανάδειξης ντόπιων ταλέντων από τα μικρότερα κλιμάκια, τα οποία θα ενσωματώνονταν εν καιρώ στην «Ανδρών», μαζί με τους υπάρχοντες ποδοσφαιριστές. Το πλάνο είχε ως μακροπρόθεσμο στόχο την πρόκριση σε μια τελική φάση, πράγμα που συνέβη και τυπικά, γεγονός που πιστώνεται στη δουλειά του Ντε Μπιάζι.


Ο MVP των προκριματικών




Εδώ η επιλογή του MVP ήταν αρκετά δύσκολη απόφαση καθώς δεν υπήρξε καθ” όλη τη διάρκεια των προκριματικών, ο παίκτης «βαρόμετρο», δείγμα της ομαδικής λειτουργίας και του συνεχούς rotation του προπονητή. Θα μπορούσε να ήταν ο Σαντίκου, που με το γκολ του «κλείδωσε» στην Αρμενία την πρόκριση, θα μπορούσε επίσης να ήταν ο Λενιάνι με το γκολ «χρυσάφι» κόντρα στη Δανία. Επειδή όμως πρέπει να επιλεχθεί κάποιος, ο κλήρος «πέφτει» στον Μπαλάι λόγω του τέρματος που πέτυχε κόντρα στην Πορτογαλία, στην πρεμιέρα, «ανοίγοντας» το δρόμο της πρόκρισης.

  
Ουαλία



Η Ουαλία, θα είναι η δεύτερη «πρωτάρα» συμμετέχουσα στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, προερχόμενη από τη Μεγάλη Βρετανία. Μελετώντας την ποδοσφαιρική ιστορία αυτής της χώρας, θα λέγαμε πως άργησε χαρακτηριστικά να μπει και αυτή στο «χορό». Πρόκειται για την τρίτη γηραιότερη ποδοσφαιρική ομοσπονδία του πλανήτη, «κουβαλώντας» 140 χρόνια ιστορίας, με καλύτερη στιγμή, την πορεία της εθνικής τους ομάδας μέχρι τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1958.


Η «κατάρα» της απουσίας από την τελική φάση του Euro, «έσπασε» φέτος, με τους Ουαλούς να ακολουθούν τους Βέλγους στα γήπεδα της Γαλλίας.


Τα highlights της πορείας τους


H κλήρωση των ομίλων της προκριματικής φάσης, τοποθέτησε τους Ουαλούς στον δεύτερο όμιλο μαζί με το Βέλγιο, τη Βοσνία, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ανδόρα.


Παρά το γεγονός πως η μοναδική τους ήττα σημειώθηκε εναντίον της Βοσνίας (2-0 εκτός), η πρωτιά του ομίλου είχε χαθεί χάρη στις τρεις λευκές ισοπαλίες τους με το Βέλγιο (εκτός), το Ισραήλ και τη Βοσνία (εντός έδρας). Ωστόσο οι νίκες τους κόντρα στην Κύπρο (2-1 εντός, 1-0 εκτός), με το Βέλγιο (1-0 εντός), το Ισραήλ (3-1 εκτός) και την Ανδόρα (2-1 εκτός) στην πρεμιέρα, τους εξασφάλισαν την πρόκριση στα τελικά.





Ο προπονητής




Στα νιάτα του, ο Κρις Κόουλμαν, αποτέλεσε για περίπου δεκαπέντε χρόνια, έναν αξιόπιστο αμυντικό της Premier League, αγωνιζόμενος 478 φορές στο αγγλικό πρωτάθλημα (Κρίσταλ Πάλας, Φούλαμ, Μάντσεστερ Σίτυ). Σαν προπονητή τον θυμόμαστε από το πέρασμα του στην ΑΕΛ στην τελευταία συμμετοχή της επαρχιακής ομάδας στην Super League τη σεζόν 2011-12. Αμέσως μετά την εμπειρία του στη χώρα μας ανέλαβε προπονητής στην εθνική ομάδα της χώρας του, οδηγώντας την εκ του ασφαλούς στην πρώτη της συμμετοχή σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Κι όλα αυτά σε ηλικία μόλις 45 ετών!


Ο MVP των προκριματικών




Η επιλογή του MVP της Ουαλίας ήταν εύκολη υπόθεση. Ο Γκάρεθ Μπέιλ, «πήρε» από το χεράκι τους συμπαίκτες του, σημειώνοντας έξι γκολ σε εννέα εμφανίσεις στα προκριματικά. Μάλιστα, ήταν τόσο μεγάλη η συνεισφορά του, που όποτε δεν «έβρισκε» τον δρόμο προς τα δίχτυα, η Ουαλία δεν κατάφερνε να «πάρει» τους τρεις βαθμούς!

Ο 26χρονος σταρ της Ρεαλ Μαδρίτης, με τις εκπληκτικές εμφανίσεις του που οδήγησαν στην πρόκριση της χώρας του, έφερε εις πέρας μια «αποστολή» που πάσχιζε να καταφέρει επι σειρά ετών, ο προηγούμενος αστέρας της Ουαλίας, Ράιαν Γκιγκς.


Σλοβακία




Η Σλοβακία, είναι μια από τις τελευταίες χρονικά ομάδες οι οποίες εξασφάλισαν την είσοδό τους στην τελική φάση του Euro, αλλά και από τις πιο νέες εθνικές ομάδες της Ευρώπης. Η ιστορία της Σλοβακίας στα ποδοσφαιρικά δρώμενα ξεκινάει από το 1993, όταν επήλθε η απόσχιση της χώρας από την Τσεχία.


Παρ' όλα αυτά, στην 23χρονη ιστορία της έχει καταφέρει να συμμετάσχει στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής το 2010, φτάνοντας μέχρι τους «16» όπου αποκλείστηκε από την Ολλανδία.  Το 2016, στη Γαλλία, θα πραγματοποιήσει και αυτή την πρώτη της εμφάνιση σε τελικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.


Τα highlights της πορείας τους


Η κλήρωση τοποθέτησε τους Σλοβάκους στο τρίτο γκρουπ των προκριματικών, μαζί με την Ισπανία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τα Σκόπια και το Λουξεμβούργο.


Ξεκίνησαν με το «δεξί» παίρνοντας σπουδαίο «διπλό» στην Ουκρανία (0-1) και στη συνέχεια, επικράτησαν με 2-1 της Ισπανίας στην έδρα τους, αποδεικνύοντας από νωρίς τη δύναμή τους. Το νικηφόρο σερί τους σταμάτησε στην εντός έδρας επικράτησή τους επί των Σκοπίων (2-1), έχοντας κερδίσει πρωτύτερα τη Λευκορωσία (3-1), τα Σκόπια (2-0 εκτός) και το Λουξεμβούργο (3-0). Οι δυο σερί ήττες από Ισπανία (2-0 εκτός) και Λευκορωσία (0-1 εντός) τους ανησύχησαν αλλά με το «διπλό» στο Λουξεμβούργο (2-4) «κλείδωσαν» την πρόκριση.





Ο προπονητής




Ο 61 ετών Γιαν Κόζακ είναι προπονητής της Σλοβακίας από το 2012. Στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, ήταν μέλος της ομάδας της Τσεχοσλοβακίας όταν κατέκτησε την τρίτη θέση στο Euro του 1980. Ως προπονητής, οδήγησε τη σεζόν 1997-98 την πρωταθλήτρια Κόζιτσε, στους ομίλους του Champions League, στην πρώτη εμφάνιση σλοβάκικης ομάδας στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Πλέον σαν ομοσπονδιακός τεχνικός της χώρας του, συντέλεσε στην πρώτη πρόκριση στα τελικά του Euro. Αυτός ο άνθρωπος είναι γεννημένος πρωτοπόρος και η Σλοβακία του χρωστάει πολλά.


Ο ΜVP των προκριματικών




O πολυτιμότερος παίκτης της Σλοβακίας στο «δρόμο» για τη Γαλλία, ήταν ο γνωστός σε όλους μας Μάρεκ Χάμσικ. Ο 28χρονος επιθετικός χαφ της Νάπολι, με 5 τέρματα σε 9 συμμετοχές στα προκριματικά, έκανε τη ζωή των συμπατριωτών του ευκολότερη. Ήρθε η ώρα και για εκείνον να πρωταγωνιστήσει σε ένα διεθνές τουρνουά με την εθνική ομάδα της χώρας του.


Αδιαμφισβήτητη συμβολή στην πορεία της Σλοβακίας, είχε και ο «δικός μας», Ρόμπερτ Μακ. Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ, ήταν ο τρίτος σκόρερ της χώρας του στα προκριματικά, πετυχαίνοντας 2 γκολ και μοιράζοντας μια ασίστ. Το πρώτο τέρμα του το σημείωσε στην πρεμιέρα με την Ουκρανία και το τελευταίο στην «αυλαία» επί του Λουξεμβούργου!


Η δίψα για διάκριση μπορεί να φέρει την έκπληξη!


Παρουσιάζοντας λοιπόν τις πέντε «πρωτάρες» του Euro, δίνεται και μια ευκαιρία σε εμάς τους Έλληνες, να ξεφύγουμε ίσως από τα «παραδοσιακά», υποστηρίζοντας ως εναλλακτική λύση μια από τις παραπάνω ομάδες στη διάρκεια του τουρνουά. Έτσι κι αλλιώς, η απουσία της χώρας μας από ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό «ραντεβού», ύστερα από μια δεκαετία, δεν μας αφήνει άλλες επιλογές.


Τα ωραία και διαχρονικά ποδοσφαιρικά «παραμύθια», έχουν πρωταγωνιστές τους «πρωτάρηδες» ή τα αουτσάιντερ. Ειδικά στα πλαίσια του Euro, το οποίο σαν διοργάνωση έχει να «διηγείται» τα ανεπανάληπτα κατορθώματα της Δανίας το 1992, αλλά και της Ελλάδας το 2004!


πρώτη δημοσίευση: Thinkover.gr

Αρθρογράφος: Kώστας Κουτσαυλής

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου