Μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με τον Μοντανιέ, ο Τιμούρ Κετσπάγια είναι από το μεσημέρι της Δευτέρας -και επίσημα- ο νέος τεχνικός της ΑΕΚ. Η Μαρία Κρουστάλη σας παρουσιάζει το προφίλ του αινιγματικού αυτού νυν προπονητή και άλλοτε ποδοσφαιριστή.
Το προπονητικό του ταξίδι βρίσκεται κάπου μεταξύ Κύπρου, Γεωργίας και Ελλάδας. Επαγγελματίας, εργατικός και φιλόδοξος απ’ την μια, νευρικός, επίμονος και εσωστρεφής απ’ την άλλη. Προπονητής περισσότερο του αποτελέσματος και όχι τόσο του θεάματος, ο Γεωργιανός κάθεται στον πάγκο της γνώριμής για εκείνον ΑΕΚ με μοναδικό στόχο… να βρει το κλειδί της επιτυχίας.
Ο ποδοσφαιριστής Κετσπάγια
Γεννημένος στις 18 Μαρτίου 1968 στην πόλη Γκάλι της Γεωργίας (τότε Σοβιετική Ένωση) έκανε τα πρώτα του βήματα δειλά δειλά το 1986 στη Ντιναμό Σοχούμι. Ομάδα στην οποία έμεινε μια μόνο χρονιά αφού την επομένη μετακόμισε στην Ντιναμό Τιφλίδας. Στην Τιφλίδα στέφθηκε μάλιστα πρωταθλητής Γεωργίας (στα πρώτα αυτόνομα πρωταθλήματα της χώρας μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ) το 1990 και το 1991.
Το 1991 ταξίδεψε ως την Κύπρο προκειμένου να υπογράψει συμβόλαιο με την Ανόρθωση την οποία και άφησε το 1994 προκειμένου να έρθει στην ΑΕΚ. Η «Ένωση» τότε βρισκόταν στα καλύτερα της αφού είχε κερδίσει για τρίτη σερί χρονιά το πρωτάθλημα και ετοιμάζονταν για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η μεταγραφή του μόνο τυχαία δεν ήταν.
Ο Μπάγεβιτς τον παρακολουθούσε για μήνες στην Κύπρο και αν στο ξεκίνημα του δεν ενθουσίασε στην συνέχεια έπεισε και τους πιο δύσκολους. Με τον «Δικέφαλο» στη στήθος έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ το 1994-1995, παρόλο που είχε έναν σοβαρό τραυματισμό στο χέρι στον πρώτο προκριματικό με τη Γκλάσγκοου Ρέιντζερς, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ως το 1997 που αποχωρίστηκε τα «κιτρινόμαυρα» χρώματα αγωνίστηκε συνολικά σε 119 επίσημα ματς με 39 γκολ και πανηγύρισε τις κατακτήσεις Κυπέλλων Ελλάδας το 1996 και το 1997.
Οι δυνατές του εμφανίσεις στην Ελλάδα τον οδήγησαν στην πανίσχυρη για την εποχή Νιούκαστλ. Η πορεία του στις «καρακάξες» σημαδεύτηκε από το πάθος που κατέθετε στον αγωνιστικό χώρο αλλά και τα γκολ που σημείωνε. Κάποια μάλιστα σημάδεψαν τις χρονιές εκείνες τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ευρώπη. Σημείο αναφοράς… το γκολ που πέτυχε απέναντι στην Μπόλτον. Σε μια εποχή που ο Τιμούρ δυσανασχετούσε που έμπαινε ως αλλαγή, όταν σκόραρε, έβγαλε τη φανέλα και άρχισε να κλωτσά με δύναμη τις διαφημιστικές πινακίδες. Αποχώρησε το 2000 μετρώντας 109 αγώνες και 14 γκολ. Ακολούθησαν οι Γουλβς και η Νταντί.
Κάτι μεταξύ παίκτη-προπονητή
Με την επιστροφή του στην Ανόρθωση –αφού υπήρξε κάτι μεταξύ παίκτη-προπονητή- «κρέμασε τα παπούτσια του» το 2007 έχοντας πρώτα κατακτήσει δύο πρωταθλήματα (2005 και 2008) και σημαντικές επιτυχίες στην Ευρώπη, εκ των οποίων τον αποκλεισμό της Τραμπζονσπόρ στον δεύτερο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ 2005-2006 και την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ 2008-2009 με αντιπάλους τους Παναθηναϊκό, Ίντερ και Βέρντερ Βρέμης.
Μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση ως ποδοσφαιριστής συνέχισε ως το 2009 ως –κανονικός αυτήν την φορά- προπονητής στον πάγκο της ίδιας ομάδας. Τον Μάιο του ίδιου χρόνου τα βήματα του τον οδηγούν πάλι στην χώρα μας προκειμένου να αναλάβει τον Ολυμπιακό.
«Τι έχει ο Κετσπάγια; Χολέρα;».
Η έλευση του Γεωργιανού στους Πειραιώτες είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις και σχόλια τότε αφού ο ίδιος καλούνταν να αντικαταστήσει τον αποχωρήσαντα Ερνέστο Βαλβέρδε. Η συνέντευξη Τύπου που είχε δοθεί από τον μεγαλομέτοχο της ομάδας Σωκράτη Κόκκαλη, τόσο για την φυγή του Ισπανού, όσο και για την έλευση του Κετσπάγια είχε χαρίσει αν όχι την επικότερη, μια από τις πιο επικές ατάκες στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Συγκεκριμένα, όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε κληθεί να σχολιάσει την αποχώρηση του Ερνέστο Βαλβέρδε και την συμφωνία με τον Γεωργιανό είχε ρωτήσει: «Τι έχει ο Κετσπάγια; Χολέρα;».
Για την ιστορία αξίζει να θυμηθούμε πως ο 41χρονος τότε κόουτς έμεινε δυόμιση μήνες στον Πειραιά. Οι τραγικές εμφανίσεις των "ερυθρολεύκων" στο πρωτάθλημα, με αποκορύφωση την εντός έδρας ισοπαλία με την Καβάλα οδήγησαν τις δυο πλευρές να λύσουν την συνεργασία τους κοινή συναινέσει.
Στο διάστημα που βρέθηκε στο «κόκκινο» τιμόνι ο Τιμούρ Κετσπάγια είχε έξι επίσημα ματς (πέντε νίκες και μια ισοπαλία). Από αυτά τα τέσσερα (και τα τέσσερα νικηφόρα) ήταν για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο πρωτάθλημα έκανε μια σπουδαία εμφάνιση απέναντι στην Λάρισα νικώντας την με 2-0 στο Αλκαζάρ μετά από 22 χρόνια ενώ στο ενδιάμεσο υπήρξε ένα «μαύρο» φιλικό. Αυτό με τον Εργοτέλη στη Κρήτη, όπου η ομάδα του ηττήθηκε με 5-0, στη γιορτή των Κρητικών για τα 80 χρόνια από την ίδρυση τους.
Ακολούθησε μια πενταετία στην Εθνική Γεωργίας (2009-2014) την οποία είχε υπηρετήσει και ως ποδοσφαιριστής στο χρονικό διάστημα 1992-2003.
Τελευταίος σταθμός της προπονητικής καριέρας του ήταν και πάλι το «νησί της Αφροδίτης». Αυτή τη φορά όμως για τον ΑΠΟΕΛ, τον οποίον και οδήγησε όχι μόνο στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ αλλά και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Κύπρου.
Από το απόγευμα της Δευτέρας (6/6) ο 48χρονος πλέον Τιμούρ Κετσπάγια βρίσκεται στον πέμπτο σταθμό της καριέρας του. «Μας περιμένει πολύ μεγάλη δουλειά μπροστά μας και εμείς θα κάνουμε τα πάντα ώστε να φέρουμε την ΑΕΚ εκεί που την περιμένει ο κόσμος» ήταν οι πρώτες του δηλώσεις και εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τα αποτελέσματα στον αγωνιστικό χώρο.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου