Brexit or Bremain?

Στις 07:00 ώρα Βρετανίας (09:00 ώρα Ελλάδος) άνοιξαν οι κάλπες για το περίφημο δημοψήφισμα στο οποίο θα κριθεί η παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποιες θα είναι οι πραγματικές συνέπειες ενός Br-exit και ποιες ενός B-remain;


Περίπου 46.5 εκατ. ψηφοφόροι αναμένεται να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια διαδικασία ξεκίνησε στις 07:00 (ώρα Βρετανίας) και θα ολοκληρωθεί στις 22:00 το βράδυ.

Η οριακή (όπως όλα δείχνουν) έκβαση του αποτελέσματος προς τη μία ή την άλλη πλευρά, οδήγησε τους Βρετανούς στην απόφαση να μην προχωρήσουν στη δημοσίευση exit-poll μετά το κλείσιμο των κάλπεων, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να δώσουν οποιαδήποτε λάθος εικόνα στους ψηφοφόρους, όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα.

Πάντως, απ' ότι φαίνεται, τη διαφορά θα την κάνουν για άλλη μια φορά οι αναποφάσιστοι, το ποσοστό των οποίων κυμαίνεται στο 9% του εκλογικού σώματος (περίπου 4.000.000 πολίτες), ενώ στην ψηφοφορία μπορούν να συμμετάσχουν Ψηφίζουν οι Βρετανοί υπήκοοι άνω των 18 ετών καθώς και Ιρλανδοί, Μαλτέζοι, Κύπριοι και κάτοικοι χωρών μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (πχ του Γιβραλτάρ).

Όπως συνέβη και στην περίπτωση του ελληνικού δημοψηφίσματος το 2015, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν συγκλίνουν ως προς τον τελικό νικητή, καθώς μερίδα αυτών αναδεικνύει την υπεροχή του Brexit, ενώ αρκετές άλλες δίνουν σαφές προβάδισμα στο Bremain. Επίσης, καθ' ομοίωσιν με τα ελληνικά δεδομένα, αρκετοί Βρετανοί σελέμπριτις έχουν λάβει δημόσια θέση προς τη μια ή την άλλη πλευρά με δημόσιες τοποθετήσεις τους στην τηλεόραση και τα social media.

Στο «στρατόπεδο» της παραμονής, τάσσονται μεταξύ άλλων ηθοποιοί όπως οι Patrick Stewart, Benedict Cumberbatch, Helena Bonham Carter, Jude Law, Keira Knightley, Daniel Craig και ο δημοφιλής κωμικός John Oliver, η συγγραφέας J.K Rowling κ.α. Υπέρ του Bremain βρίσκουμε τα ονόματα των John Cleese, Michael Caine, Elizabeth Hurley, Joan Collins κ.α

Ανεξάρτητα προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα του δημοψηφίσματος, το βέβαιο είναι πως οι κόντρες των συμφερόντων, εντός και εκτός Βρετανίας, και ιδιαίτερα οι αντιπαραθέσεις μεταξύ αντίπαλων επιχειρηματικών ομίλων σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία κ.α έχουν ανοίξει τον «Ασκό του Αιόλου» σε σχέση, μεταξύ άλλων, με την παραπέρα πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία περίοδο που οξύνεται ο ανταγωνισμός σε διεθνές επίπεδο. 

Σε κάθε περίπτωση, η πόλωση και ο διχασμός του εκλογικού σώματος στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τέτοιος που δεν αφήνει κανέναν να ριψοκινδυνεύσει το αποτέλεσμα. Όλα τα ενδεχόμενα διαφαίνονται ανοικτά, παρά τη σαφή προτίμηση ενός μέρους του βρετανικού τραπεζικού, χρηματιστηριακού κεφαλαίου προς την κατεύθυνση παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.


Αρθρογράφος: Unknown

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου