Euro 2016: Αγγλοι ή Ρωσοι; Τιποτα απο τα δυο

Η Ανδριάνα Βούτου απεχθάνεται τη βία από όπου κι αν προέρχεται. Βρέθηκε όμως, μπροστά στα επεισόδια των Άγγλων με τους Ρώσους πριν αναμετρηθούν στο Στάδιο Velodrome της Μασσαλίας. Πρόστιμο στη Ρωσία κι όχι στην Αγγλία; Γιατί; Ας δούμε τι έχει να μας πει.


Τόσες μέρες διαβάζω διάφορα από τα ελληνικά και τα γαλλικά μέσα για το ζήτημα των Ρώσων, των Άγγλων και των επεισοδίων που προκάλεσαν πριν τον μεταξύ τους αγώνα, κατά τη διάρκεια του αλλά και μετά. Η Μασσαλία είναι μια πόλη που από μόνη της είναι το «κακό» παιδί της Γαλλίας. Μια πόλη αντιφατική μέσα στην παρανομία, στην πολυπολιτισμικότητα και στην εγκληματικότητα. Τα επεισόδια λοιπόν, για την μασσαλιώτικη ιδιοσυγκρασία ήταν μια ακόμη ρουτίνα. 

Η αστυνομία ήταν πανέτοιμη για να καταστέλλει το οτιδήποτε θα προέκυπτε όπως και το έκανε. Η αστυνομία βέβαια εδώ δεν αστειεύεται. Τρως γκλοπιά που σου φεύγει η μαγκιά. Ως φίλαθλος του ποδοσφαίρου έχω παρακολουθήσει αρκετούς αγώνες της ομάδας μου αλλά και άλλων ομάδων. Έχω δει πολλά περιστατικά να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μου χωρίς να έχω εμπλακεί ποτέ σε κανένα από αυτά. Έτσι, ένα ωραίο βράδυ βρέθηκα στο παλιό λιμάνι της Μασσαλίας με φίλους. 

Όποιος έχει επισκεφθεί αυτή τη πολή, ξέρει πόσο μαγικά είναι τα βράδια στην παλιά μαρίνα.Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ολα κυλούσαν ήρεμα ώσπου ξέσπασε ταραχή. Οι Άγγλοι και οι Ρώσοι είχαν... στήσει έναν πόλεμο άνευ προηγουμένου. Δεν πρόλαβα να καταλάβω πολλά. Ο ένας χτυπούσε τον άλλον με ότι έβρισκε. Αίμα και ξύλο. Είμαι πολύ ανθεκτικός χαρακτήρας οπότε συνήθως δε σοκάρομαι εύκολα αλλά εκείνη τη στιγμή τα είχα χάσει. Έκανα να τρέξω αλλά είχα... κοκκαλώσει. Δεν μπορούσα να κουνηθώ. Θυμάμαι σκεφτόμουν: Τρέξε. Τρέξε μακριά. Γιατί δεν τρέχεις; 

Εμφανίστηκε η γαλλική αστυνομία. Άνθρωποι σκόρπισαν στους δρόμους. Άγγλοι, Ρώσοι, Γάλλοι, εμπλεκόμενοι και μη στα επεισόδια. Οι αστυνομικοί φώναζαν: Μην τρέχετε. Δεν θα σας πειράξουμε. Μην τρέχετε. Οι πρώτοι που έκαναν το λάθος και σταμάτησαν, έφυγαν με μώλωπες σε όλο το σώμα από χέρια αστυνομικών. Οι υπόλοιποι χάθηκαν στους σκοτεινούς δρόμους. Δε ξέρω τι απέγιναν. Ελπίζω πως δεν τους έπιασε στην επόμενη γωνιά κάποια άλλη διμοιρία. 


Μόλις κόπασε η... μπόρα, άρχισα να πιάνω τον εαυτό μου. Ήθελα να δω αν ήμουν αρτιμελής. Οι φίλοι μου ανακουφισμένοι άρχισαν να συζητούν για ότι είχαμε μόλις ζήσει ώσπου... Λείπει ο Mohammad. Έρχεται πάλι ο πανικός. Δεν σηκώνει το τηλέφωνο. Περνούν 20 λεπτά, μισή ώρα, μια ώρα. Τον έχει πιάσει η αστυνομία. Έτρεξε επειδή πανικοβλήθηκε και τον στοχοποίησαν επειδή δεν είναι Ευρωπαίος. Ρατσιστικό ε; Ουφ, ατέλειωτο αυτό το βράδυ. Ευτυχώς μπήκε σε ένα μπαρ και κρύφτηκε στο πλήθος. Ευτυχώς...

Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Γιατί για μένα η βία από όπου κι αν προέρχεται είναι μη αποδεκτή. Οι Ρώσοι και οι Άγγλοι είναι για μένα υπεύθυνοι των πράξεων τους και θα έπρεπε κι οι δυο να τιμωρηθούν για το μπάχαλο που δημιούργησαν στην πόλη. Όι Άγγλοι φτάνοντας στην Μασσαλία, την πρώτη κιόλας μέρα, δημιούργησαν επεισόδια με τους Γάλλους. Ήρθαν μετά κι οι Ρώσοι και συνεχίστηκε το... παρατράγουδο.

 Το πρόστιμο που δόθηκε στην Ρωσία από την UEFA ήταν απολύτως δίκαιο. Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τη διοργανωση του Mundial που θα διεξαχθεί σε δυο χρόνια. Δεν μπορεί να δείχνει ένα τέτοιο πρόσωπο. Πώς αύριο, μεθαύριο θα θέσει τους ίδιους κανόνες κατά των επεισοδίων και της βίας ως υπεύθυνη, διοργανώτρια χώρα; Οι ρατσιστικές επιθέσεις ήταν μια σταγόνα ακόμη που ξεχείλισε το ποτήρι. Μια διοργάνωση όπως το Euro προάγει ιδεώδη όπως είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, δε μπορεί να αφήνει ψεγάδια για τη αντίθετη άποψη ατιμώρητα. Τέλος, μόνο ο Υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας από όσο γνωρίζω δήλωσε πως δεν συμπεριφέρθηκαν σωστά οι Ρώσοι οπαδοί στην γαλλική πόλη του Νότου. Πού είναι η μεταμέλεια;

Από την άλλη οι Άγγλοι έκαναν τα συνηθισμένα. Ποτά, ξενύχτια και (συγνώμη) κατούρημα στους δρόμους μπροστά σε μικρά παιδιά. Μια ασυδωσία σε μια ξένη χώρα που δε ξέρω αν είναι γραμμενη στο DNA τους ή απλά είναι μια συνήθεια που αναπαράγουν από γενιά σε γενιά όταν βρίσκονται σε κάποια άλλη χώρα πέραν της δικής τους. Τα επεισόδια ήταν κι από τη μεριά τους πράξεις που σίγουρα χρήζουν σχολιασμού και επιβολή προστίμου. Βέβαια, οι ίδιοι έβγαλαν ανακοίνωση πως μετανιώνουν για ότι συνέβη κατά την παραμονή τους στη Μασσαλία που για μένα λέει κάτι. 

Αν η γνώμη μου έχει κάποια βαρύτητα επειδή ήμουν παρούσα και σε επεισόδια εκτός γηπέδου αλλά και σε αυτά εντός του Velodrome, θα πω πως για μένα και οι δυο χώρες θα πρέπει να τιμωρηθούν με πρόστιμο από την διοργάνωση. Με το ίδιο χρηματικό πρόστιμο. Αλλά, δικαίως η UEFA έχει στο... στόχαστρο περισσότερο την Ρωσική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Στο κάτω κάτω, έχει τη σκυτάλη για την μεγαλύτερη διοργάνωση ποδοσφαίρου στο κόσμο. 

Υ.Γ: Άγγλοι ή Ρώσοι τελικά; Τίποτα από τα δυο...

Αρθρογράφος: Unknown

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου