Για μια θεση στην «πλατεια του Ποσειδωνα»! (pics)

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα! Το πιο αναμενόμενο παιχνίδι όλης της χρονιάς, ο τελικός της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης είναι… λίγες ώρες μακριά (έστω και αν μοιάζουν αιωνιότητα) και ο Γιώργος Κονδύλης μέσα από το Mix This και μετά από πολύωρη έρευνα σας παρουσιάζει ότι θα θέλατε να μάθετε για την μεγάλη αναμέτρηση που διχάζει μια ολόκληρη πόλη!


Ισπανική υπόθεση, λοιπόν, ο τελικός. Αλλά με άρωμα και στυλ… ιταλικό. Στις 21.45 (αν και δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε καν, Champions League είναι αυτό!), το Σάββατο της 28ης Μαϊου, στο ιστορικό Σαν Σίρο, Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης, θα λύσουν τις διαφορές τους once it for all (I’m not even sorry).

Σε λίγες ώρες από τώρα, με το πάτημα ενός προκλητικά έντονα κόκκινου κουμπιού (ναι, σωστά μάντεψες αυτό που βρίσκεται πάνω, πάνω αριστερά στο τηλεκοντρόλ) μια μαγική πύλη θα ανοίξει (λέμε τώρα) και θα μας μεταφέρει την μαγική ατμόσφαιρα, την σαγηνευτική και συνάμα ανεξήγητη αύρα που αιωρείται πάνω από τα κεφάλια των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων ανά την υφήλιο. Ενέργεια που προσφέρει μόνο μια διοργάνωση στον κόσμο.

Το τρόπαιο όμως χωράει μόνο ένα όνομα. Μια πόλη διχασμένη, αλλά στο τέλος ένας θα είναι ο νικητής. Ποιος θα είναι αυτός που θα πανηγυρίσει στην φημισμένη πλατεία του Ποσειδώνα;

Ρεάλ Μαδρίτης

Ο προπονητής


Με τον Ράφα Μπενίτεθ ξεκίνησε η χρονιά, με τον Ζινεντίν Ζιντάν θα γραφτεί ο επίλογος της. Ο Ισπανός τεχνικός απέτυχε να περάσει το στυλ παιχνιδιού που όλοι οι φίλοι της Ρεάλ ονειρεύονται για την ομάδα τους, δεν μπήκε ποτέ στο κλίμα και στη ψυχολογία του σωματείου, η απόλυση ήταν αναπόφευκτη και τα κάστανα από την φωτιά κλήθηκε να βγάλει ο Ζιζού. Ο Γάλλος δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις. Λατρεύετε όσοι λίγοι στην Μαδρίτη είναι σημαία για τον σύλλογο (ποιος παίκτης να τολμήσει να του αντιμιλήσει), πρώτα ως ποδοσφαιριστής και τώρα ως προπονητής. Στην πρώτη του ουσιαστικά μεγάλη δουλειά σε πάγκο top ομάδας (πρόσθεσε μια αμυντική πινελιά στην βασίλισσα) έχει την ευκαιρία να γράψει την ιστορία με πιο… χρυσά γράμματα οδηγώντας την Ρεάλ στο «Undecima». Με το κύπελλο και το πρωτάθλημα χαμένα προ πολλού, το Champions League φαντάζει… όαση σε μια μέτρια χρονιά.

Η πορεία


Ο δρόμος δεν ήταν ακριβώς στρωμένος με ροδοπέταλα για την «βασίλισσα» αλλά είχε σαφώς πιο εύκολο πρόγραμμα στον δρόμο για τον τελικό, σε σχέση με την αντίπαλο της. Απέκλεισε την Ρόμα στον γύρο των 16 (0-2, 2-0), στην συνέχεια δυσκολεύτηκε με την Βολφσμπούργκ αλλά τα κατάφερε στον προημιτελικό (2-0 ήττα στο πρώτο ματς, 3-0 το δεύτερο) και τέλος την Μ. Σίτι στον ημιτελικό πιο εύκολα από ότι δείχνουν τα αποτελέσματα (0-0, 1-0)

Το «κλειδί»


Μπορεί να έχει βρει την κολόνα της κάτω από τα δοκάρια, έστω και από σπόντα, με τον Κέυλορ Νάβας (σε 12 παιχνίδια έχει κρατήσει την εστία του ανέπαφη στα 11). Mπορεί ο Πέπε με τον Ράμος να έχουν δέσει σαν αμυντικό δίδυμο, στον Κασεμίρο να έχει βρεί το μηχανάκι που χρειαζόταν και στον Μόντριτς τον «εγκέφαλο». Mπορεί να είναι πλήρης σε όλες τις θέσεις, αλλά πολλά θα κριθούν από την απόδοση των Μαρσέλο (κάτι παραπάνω από ένα fullback) και Κριστιάνο Ρονάλντο. Οι δυο τους συνεργάζονται και με… μηνύματα καπνού, μπορούν να σμπαραλιάσουν οποιαδήποτε άμυνα και αν είναι στα καλά τους μπορούν να οδηγήσουν την Ρεάλ στο ενδέκατο.

Οι απουσίες

Ο Ρονάλντο, μπορεί να τρόμαξε τους πάντες, αποχώρησε από την προπόνηση μεσοβδόμαδα αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει αυτόν τον τελικό, σίγουρα εκτός ο αμυντικός Βαράν.

Η δήλωση

«Για μένα, κανένας παίκτης της Ατλέτικο δεν θα μπορούσε να παίξει στην Ρεάλ Μαδρίτης!». Τάδε έφη, Γκάρεθ Μπέιλ. Τέτοιες δηλώσεις συνήθως δεν μένουν ατιμώρητες (απ’ το κάρμα).

Πιθανή ενδεκάδα




Ατλέτικο Μαδρίτης

Ο προπονητής


Και το όνομα αυτού, Ντιέγκο Σιμεόνε. Ο Ουρουγουανός συνδέθηκε με την Ατλέτικο πρώτα σαν ποδοσφαιριστής και έπειτα σαν προπονητής. Πέμπτη σερί χρονιά στον πάγκο των «ροχιμπλάνκος», έχει φτάσει στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό (φιναλίστ το 2014). Έχει φτιάξει ομάδα κατ’ εικόνα και καθ’ ομοιώσιν του εαυτού του, εξαιρετικά σκληροτράχηλη και δυναμική (στα όρια του αντιαθλητικού), τρομερό αμυντικό στήσιμο (με ένα σύγχρονο 4-4-2 που η άμυνα αρχίζει από το επιθετικό δίδυμο, με την πίεση να σπάει κόκκαλα) και επικίνδυνη επιθετικά, αν και δεν φημίζεται για τις επιδόσεις της σε αυτόν τον τομέα. Με τον «Τσόλο» υπάρχουν μόνο δυο δρόμοι. Είτε τον λατρεύεις, είτε λατρεύεις να τον μισείς. Είτε πορώνεσαι με τις αντιδράσεις του και τις υπερβολές του χαρακτήρα του, είτε τα θεωρείς «μασκαριλίκια». Το μόνο σίγουρο είναι πώς με αυτόν στον πάγκο της, η Ατλέτικο μπορεί να φτάσει στο πρώτο τίτλο της στο Champions League. Και ίσως το σύμπαν κάτι να του χρωστάει. Και να το ξεπληρώσει φέτος.

Η πορεία


Δια πυρός και σιδήρου η πορεία της στην φετινή διοργάνωση. Κλασσική πρόκριση trademark της Ατλέτικο επί της Αϊντχόφεν στα πέναλντι (0-0 και τα δυο ματς) στον γύρο των 16 καλύτερων ομάδων, τεράστια πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα στον προημιτελικό (ήττα με 2-1, 2-0 το δεύτερο), επιτυχία και με την Μπάγερν Μονάχου στον ημιτελικό (1-0, ήττα με 2-1 στη ρεβάνς) και τώρα Ρεάλ. Με λίγα λόγια, πορεία που θα ζήλευαν μέχρι και οι… αδερφοί Γκρίμ!

Το «κλειδί»


Ναι μπορεί ο Όμπλακ να είναι η προσωποποίηση της σταθερότητας και να παίρνει σωστά τα εύσημα για τη φετινή πορεία, μπορεί από τον Γκοντίν να μην περνάει ούτε… μύγα (μόνο πεταλωμένη), μπορεί ο Γκάμπι να είναι η ψυχή και ο φυσικός ηγέτης της ομάδας, αλλά κάποιος πρέπει να στείλει και την μπάλα στο πλεκτό. Εκτίμηση, πολλά θα κριθούν από τον Κόκε και τον Γκριεζμάν. Ο πρώτος μπορεί να είναι εξαιρετικός αμυντικά, αλλά οι σέντρες του είναι ξυράφι, τρομερός με την μπάλα στα πόδια, ενώ ο δεύτερος είναι ο παίκτης που η Ατλέτικο περιμένει τα πάντα (τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά). Και φυσικά, το εύκολο γκολ.

Οι απουσίες

Clean Sheet για τον Ντιέγκο Σιμεόνε, πάνοπλοι οι «ροχιμπλάνκος» για την μεγάλη αναμέτρηση.

Η δήλωση

«Δεν αισθάνομαι το βάρος ότι μπορώ να χαρίσω σε αυτή την ομάδα το πρώτο Champions League στην ιστορία της.

Αντίθετα, με γοητεύει να παίζω με 113 χρόνια ιστορίας στις πλάτες μου. Είμαστε ξανά στον τελικό και αυτό είναι προνόμιο, ελάχιστες ομάδες είναι πιο δυνατές από εμάς. Έχω μεγάλο σεβασμό για τη γνώμη των άλλων, ακόμα και με αυτούς που λένε πως δεν παίζουμε καλά αλλά δεν συμφωνώ με την άποψη πως δεν είναι όμορφο θέαμα να παίζεις με αντεπιθέσεις.

Το σημαντικό είναι να συνδυάζεις την εμφάνιση με το αποτέλεσμα. Το μοναδικό πράγμα που θα με κάνει χαρούμενο το Σάββατο είναι να νικήσουμε«. Τάδε έδη, Ντιέγκο Σιμεόνε.

Πιθανή ενδεκάδα


Όσα πρέπει να ξέρετε για τον μεγάλο τελικό

Η Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται για 14η φορά στον τελικό, περισσότερες φορές από κάθε άλλη ομάδα. Έχει επίσης και το ρεκόρ κατακτήσεων στη διοργάνωση, 10 στον αριθμό.

• Η Ατλέτικο Μαδρίτης συμμετέχει στον τελικό για τρίτη χρονιά (1974, 2014, 2016). Έχει ηττηθεί και στους δυο προηγούμενους, το 1974 από τη Μπάγερν Μονάχου σε διπλό αγώνα και το 2014 από την Ρεάλ Μαδρίτης στην παράταση.

• Αυτή θα είναι η τρίτη φορά, στα τέσσερα τελευταία χρόνια, που σε τελικό Champions League, θα βρίσκονται ομάδες από την ίδια χώρα. (Γερμανία 2013, Ισπανία 2014, Ισπανία 2016)

• Θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το τρόπαιο θα καταλήξει σε ομάδα από την Ισπανία, το μεγαλύτερο ρεκόρ για μια χώρα από τότε που το Champions League βρέθηκε σε «αγγλικά» χέρια για 6 σερί χρονιές (1977-1982)

• Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κερδίσει μόνο δυο από τις τελευταίες 12 αναμετρήσεις της με τους «ροχιμπλάνκος» αλλά και οι δυο νίκες αυτές ήταν για το Champions League (στον τελικό του 2014 και στον προημιτελικό του 2015)

• Στα τελευταία 4 μεταξύ τους παιχνίδια έχουν σημειωθεί μόλις 4 γκολ (2 για κάθε μια)

• Οι τρεις προηγούμενοι τελικοί που έγιναν στο Σαν Σίρο κρίθηκαν όλοι στο ένα γκολ διαφορά (1965, 1970, 2001), ενώ οι τελευταίοι δυο οδηγήθηκαν στην παράταση.

• Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία της σε 10 παιχνίδια από τα 12 που έχει δώσει συνολικά σε αυτόν τον θεσμό, ισοφαρίζοντας έτσι το ρεκόρ που κρατούσε η Άρσεναλ από την σεζόν 2005/06.

• Στην αντίπερα όχθη, η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία της σε 15 από τα τελευταία 21 παιχνίδια της στο Champions League, τα τέσσερα φέτος στα 6 νοκαουτ ματς που έδωσε για να φτάσει μέχρι τον τελικό.

• Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει σκοράρει 27 γκολ φέτος στην διοργάνωση, μόλις 3 λιγότερα από την Μπάγερν Μονάχου (30) και 11 περισσότερα από τους σημερινούς αντιπάλους της.

• Η Ατλέτικο Μαδρίτης είχε κάτι λιγότερο από 30% κατοχή στα 4 τελευταία παιχνίδια της για το Champions League (26 και 23% με την Μπαρτσελόνα, 26 και 27% με την Μπάγερν)

• Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει συμμετάσχει στο 74% των γκολ της ομάδας του στην φετινή διοργάνωση (δηλαδή στα 20 από τα 27)

• Ο Ρονάλντο αν σκοράρει στο σημερινό παιχνίδι θα γίνει ο πρώτος παίχτης που θα έχει καταφέρει να το κάνει σε 3 τελικούς.

• Ο Γκριεζμάν  ενεπλάκη στο 50% των γκολ της Ατλέτικο Μαδρίτης στο φετινό Champions League (7 γκολ, 1 ασίστ από τα συνολικά 16)

• Ο Κέυλορ Νάβας δεν έχει δεχτεί γκολ σε 11 από τα 12 παιχνίδια που αγωνίστηκε. Έχει επίσης 31 επεμβάσεις σε 32 σουτ προς την εστία του.

• Ο Γιάν Όμπλακ έχει τις περισσότερες επεμβάσεις στην διοργάνωση, 37 στον αριθμό, μαζί με τον Εμμάνουελ Νόϊερ. 23 από αυτές (62%) έχουν πραγματοποιηθεί στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια.

• Ο Ζινεντίν Ζιντάν μπορεί να γίνει ο 7ος που έχει κατακτήσει το Champions League τόσο ως παίχτης, όσο και ως προπονητής μετά από τους Μιγκέλ Μουνιόθ, Τζιοβάνι Τραπατόνι, Γιόχαν Κρόϊφ, Κάρλο Αντσελότι, Φράνκ Ράϊκαρντ και Πεπ Γκουαρντιόλα.

• Στις 5 χρονιές που βρίσκεται στον πάγκο της Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Ντιέγκο Σιμεόνε, έχει καταφέρει να φτάσει στον τελικό το 2014, στους προημιτελικούς το 2015 και ξανά στον τελικό το 2016.

• Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που στον τελικό θα βρίσκεται προπονητής στην πρώτη του χρονιά στο Champions League (Ντιέγκο Σιμεόνε 2014, Λουίς Ενρίκε 2015, Ζινεντίν Ζιντάν 2016).

Λίγες ώρες μείνανε πριν από τον μεγάλο τελικό. Μαζευτείτε σε σπίτια, καφετέριες, μπαρ, σηκωθείτε από καρέκλες, τραπέζια, καρεκλάκια μπαμπού (που θα λέγε και μια ψυχή) εφοδιαστείτε με το παλιό, καλό, πατροπαράδοτο σουβλάκι (όχι πίτσες και αηδίες, πολύ λαδίλα αδερφάκι μου), πιείτε έναν… «ωκεανό» μπύρες, κάντε καζούρα και στον φίλο σας που είναι άρρωστος Μπαρτσελόνα (μπορεί να είμαι και εγώ αυτός) και απολαύστε το ματς. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς;

Αρθρογράφος: Unknown

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου