Τα 10 καλυτερα μουσεια του κοσμου

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείου, 18 του Μάη, ο Κωνσταντίνος Μανδρέκας βρήκε τα 10 καλύτερα μουσεία του κόσμου και μας τα παρουσιάζει. 


Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι: «Να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».

Στις 18 Μαίου κάθε χρόνο η είσοδος σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας είναι ελεύθερη για όλους ανεξάρτητα με την ηλικία ή την ιδιότητα τους. Πάμε όμως να δούμε τα 10 καλύτερα μουσεία παγκοσμίως προς ένδειξη τιμής για την συγκεκριμένη ημέρα. Ένα μνημείο είναι ένας τύπος δομής που δημιουργήθηκαν ρητά για να τιμήσει ένα πρόσωπο ή μια σημαντική εκδήλωση.

1. Η Κάαμπα ( Μαστζίντ αλ-Χαράμ)



Η Κάαμπα ( Μαστζίντ αλ-Χαράμ)  είναι ένα ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο σε σχήμα κτίριο στη Μέκκα της  Σαουδικής Αραβίας  και είναι ο πιο ιερός τόπος του Ισλάμ, το παλαιότερο και ένα από τα κορυφαία, πολιτιστικά μνημεία στον κόσμο. Το Κοράνι αναφέρει ότι η Κάαμπα κατασκευάστηκε από τον Αβραάμ (Ibrahim στα αραβικά)  και τον γιο του Ισμαήλ (Ismaeel στα αραβικά), αφού ο τελευταίος είχε εγκατασταθεί στην Αραβία. Το κτίριο διαθέτει ένα τζαμί που χτίστηκε γύρω από αυτό, το Masjidal-Haram.

Ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ απαιτεί από κάθε μουσουλμάνο να εκτελέσει το προσκύνημα Hajj τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής του, εάν είναι σε θέση να το πράξει. Πολλά μέρη του απαιτούν από τους προσκυνητές να περπατήσουν επτά φορές γύρω από την Κάαμπα σε μια κατεύθυνση προς τα αριστερά. Αυτή η περιφορά, η Tawaf, εκτελείται επίσης από προσκυνητές κατά τη διάρκεια της Umrah (μικρότερο προσκύνημα). Ωστόσο, οι πιο δραματικές ώρες είναι κατά τη διάρκεια του Χατζ, όταν περίπου 6 εκατομμύρια προσκυνητές μαζεύονται για να κυκλώσει το κτίριο την ίδια ημέρα.


2. Το Ταζ Μαχάλ



Ταζ Μαχάλ σημαίνει  «στέμμα του παλατιού» κι είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Eίναι ένα λευκό μαρμάρινο μαυσωλείο που βρίσκεται στην Άγκρα, Ουτάρ Πραντές, Ινδία και φαίνεται από τις όχθες του Yamuna ποταμού.  Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα MughalShahJahan στη μνήμη της τρίτης γυναίκας  του, MumtazMahal. Το Ταζ Μαχάλ είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως «το στολίδι»  της μουσουλμανικής τέχνης στην Ινδία και ένας από τους θησαυρούς που θαυμάζουν παγκοσμίως. Είναι από τα  πιο διάσημα πολιτιστικά μνημεία κι επίσης ένα από τα θαύματα του κόσμου .

3.  Γκίζα Pyramid


Υπάρχουν 138 πυραμίδες που ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο από το 2008. Οι περισσότερες χτίστηκαν ως τάφοι για τους Φαραώ της χώρας και τις συζύγους τους. Οι πρώτες γνωστές αιγυπτιακές πυραμίδες βρέθηκαν στη Σαχάρα, βορειοδυτικά του Μέμφις. Η πρώτη από αυτές είναι η Πυραμίδα του Djoser (κατασκευασμένη 2630 π.Χ.-2611 π.Χ.), που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τρίτης δυναστείας. Αυτή η πυραμίδα και τα γύρω συγκρότηματα έχουν σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Imhotep και θεωρούνται από τα αρχαιότερα δείγματα μνημειακής δομής στον κόσμο κατασκευασμένο από... ντυμένοι τοιχοποιίας.

4. Το  Σινικό Τείχος της Κίνας


Το  Σινικό Τείχος της Κίνας  είναι μια σειρά των οχυρώσεων από πέτρα και τούβλο που συμπιέζεται  από τη γη, ξύλο και άλλα υλικά. Είναι κατασκευασμένο κατά μήκος μιας γραμμής στα ιστορικά βόρεια σύνορα της Κίνας εν μέρει για να προστατεύσει την κινεζική αυτοκρατορία κατά των εισβολών από διάφορες νομαδικές ομάδες ή στρατιωτικές επιδρομές από διάφορους πολεμοχαρών λαών ή δυνάμεις. Αρκετά τειχη  χτίζονταν ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ.όπου  αργότερα ενώθηκαν και έκαναν μια μεγαλύτερη, ισχυρότερη και ενωμένη τώρα αναφέρονται συλλογικά μορφή που ονομάζεται  Σινικό Τείχος.

 Ιδιαίτερα γνωστό είναι πως χτίστηκε μεταξύ 220-206 π.Χ. από τον πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας, QinShiHuang. Λίγο βέβαια, από εκείνο το τείχος παραμένει ως σήμερα. Από τότε, το Σινικό Τείχος έχει  ανακατασκευαστεί για να το θαυμάζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Κίνας αλλά και  ολόκληρος ο πλανήτης.

5. Angkor Thom 



Το Angkor Thom  είναι μια περιφραγμένη  βασιλική πόλη, η τελευταία πρωτεύουσα της Angkorian αυτοκρατορίας. Υπάρχουν πέντε είσοδοι (πόρτες) στην πόλη, μια για κάθε σημείο του ορίζοντα  και η πύλη Νίκη που οδηγεί στην περιοχή  του Βασιλικού Παλατιού. Κάθε πύλη στέφεται με 4 γιγαντιαία πρόσωπα. Η Νότια Πύλη είναι συχνά η πρώτη στάση σε μια περιοδεία.

6. Ο λόφος της Ακρόπολης


Ο λόφος της Ακρόπολης,  έτσι ονομάζεται ο «Ιερός Βράχος» της Αθήνας, είναι η πιο σημαντική περιοχή της πόλης και αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία του κόσμου. Είναι σημείο αναφοράς του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, καθώς και το σύμβολο της ίδιας της Αθήνας, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύουν το απόγειο της καλλιτεχνικής ανάπτυξης του 5ου αι. Π.Χ. Κατά τη διάρκεια του Περικλή και της «Χρυσής Εποχής» του  αρχαίου ελληνικού πολιτισμού πολλά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα κοσμούσαν την μεγαλόπρεπη Ακρόπολη αλλά και τον ίδιο τον Βράχο.


7. Η Εθνική Τσιάνγκ Κάι-σεκ Memorial Hall



To Εθνικό Τσιάνγκ Κάι-σεκ Memorial Hall  είναι ένα διάσημο μνημείο, ορόσημο και τουριστικό αξιοθέατο που δημιουργήθηκε στη μνήμη των αρχιστράτηγος Τσιάνγκ Κάι-σεκ από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κίνας. Βρίσκεται στην Ταϊπέι, Δημοκρατία της Κίνας  και είναι ένα πανέμορφο μνημείο που αντιπροσωπεύει την αρχιτεκτονική της χώρας.

Το μνημείο περιβάλλεται ένα πάρκο και βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της πλατείας Memorial Hall. Είναι πλαισιωμένο στη βόρεια και νότια πλευρά από το Εθνικό Θέατρο και το Εθνικό Μέγαρο Μουσικής αντιστοίχως.

8. Η Potala Palace



Η Potala Palace  βρίσκεται στη Λάσα την Αυτόνομη Περιφέρεια του Θιβέτ στην Κίνα. Πήρε ττο όνομά του από το όρος Potalaka, τη μυθική κατοικία των Chenresig ή Avalokitesvara. Η Potala Palace ήταν η επικεφαλής κατοικία του Δαλάι Λάμα μέχρι τον 14ο Δαλάι Λάμα που διέφυγε στην Νταραμσάλα της Ινδίας κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 1959 Θιβέτ.

Η Μεγάλη Πέμπτη Δαλάι Λάμα, που ξεκίνησε την κατασκευή του Potala Palace το 1645, επεσήμανε ότι η περιοχή ήταν ιδανική ως έδρα της κυβέρνησης επειδή βρίσκεται μεταξύ του Drepung και των μοναστηριών Sera αλλά και στην παλιά πόλη της Λάσα. Σήμερα, το Potala Palace είναι ένα μουσείο.

9. Το Άγαλμα της Ελευθερίας


Το Άγαλμα της Ελευθερίας είναι ένα από τα πιο επιβλητικά έργα τέχνης που δημιουργήθηκε από ανθρώπινο χέρι. Ήταν ένα δώρο φιλίας από τον λαό της Γαλλίας στο λαό των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Το Άγαλμα της Ελευθερίας στέκει μεγαλόπρεπο για να θυμίζει βαθιές φιλίες ανάμεσα στους λαούς που πάλεψαν πλάι πλάι για ένα καλύτερο αύριο. 

10. ΤοΤζαμί του Sultan Ahmed



Το Τζαμί του SultanAhmed  είναι ένα ιστορικό τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1453-1923). Το τζαμί είναι ευρέως γνωστό ως Μπλε Τζαμί για τα μπλε πλακάκια που κοσμούν τους τοίχους του εσωτερικού του.

Χτίστηκε 1609-1616, κατά τη διάρκεια του κανόνα του AhmedI. Όπως και πολλά άλλα τζαμιά, περιλαμβάνει επίσης τον ταφο του ιδρυτή, μια madrasah και ένα ξενώνα. Ενώ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως τζαμί.

Αρθρογράφος: Unknown

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου