Οι σκορπιες σκεψεις του τριημερου

Να 'μαστε πάλι εδώ για να εκθέσουμε και να εκτεθούμε. Αλλά σήμερα το μενού έχει και μπάσκετ! Γράφει ο Χρήστος Βαρδάτσικος.


-Ωραίες είναι οι συμμαχίες παραγόντων για να χτυπηθεί η διαφθορά, αλλά δεν τις βλέπω να κρατάνε για πολύ. Όσο ο πρωταθλητής απολαμβάνει δυσθεώρητα μεγαλύτερα έσοδα λόγω Champions League, στο πρώτο ανάποδο σφύριγμα θα έχουμε πισώπλατα μαχαιρώματα.

-Φυσικά δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες φιλανθρωπικές δράσεις του Ολυμπιακού (χορηγία UNICEF, βοήθεια στην πληγείσα από σεισμό Κεφαλλονιά κλπ) γίνονται όταν κλιμακώνονται οι αντιδράσεις έναντι της κυριαρχίας του εντός- και κυρίως εκτός- γηπέδου, αλλά πρέπει να διαχωρίζουμε τη δράση από την αιτία. Η κίνηση του να διαθέσει μερίδες φαγητού για τους πρόσφυγες είναι παράδειγμα προς μίμηση.

-Το καλό με τα χάλια του μπασκετικού Παναθηναϊκού στην αρχή της περιόδου ήταν οτι οι αιτίες των προβλημάτων του ήταν ξεκάθαρες. Και έχοντας πολύ έμπειρους παράγοντες, κατάφερε να βρει τις λύσεις. Αυτό όμως δεν πρέπει να προδιαγράφει τη μελλοντική του πορεία στην Ευρωλίγκα, οι καλές ομάδες της διοργάνωσης ξέρουν τον τρόπο να χτυπήσουν- και αυτό θα στοιχίσει- στο οτι τα συστήματά με τους νέους παίκτες είναι ελάχιστα δουλεμένα.

-Έχω βαρεθεί να ακούω κάθε χρόνο οτι η ΤΣΣΚΑ και η Εφές ρίχνουν δραματικά το μπάτζετ τους, τάχα από την απογοήτευση τους που δεν μπορούν να βρουν αντίδοτο στη δίκη μας μπασκετική παιδεία (που βέβαια υπάρχει πράγματι και σε διοικητικό επίπεδο). Δεν ισχυρίζομαι οτι αν φύγει ο Βατουτιν η ο Οζιλχαν δε θα υπάρξουν αναταράξεις, αλλα αυτοί που τα λένε, γνωρίζουν επακριβώς τι αντιπροσωπεύει η ΤΣΣΚΑ για τη ρωσική κοινωνία και η Εφες για το τουρκικό μπάσκετ;

-Κρίμα για τη σπουδαίο στήσιμο του φετινού Άρη στο μπάσκετ, που η ποιοτική διαφορά με το δίπολο ειναι τόσο μεγάλη. Ο Πρίφτης ήταν το πουλεν μου απο την Καβάλα ακόμα- και οι επιλογές του σε παίκτες κούμπωσαν πολύ καλά μεταξύ τους. Ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθεια-κυρίως στην Ευρώπη, που είναι η μόνη διέξοδος για διάκριση. Είναι ίσως η πιο ευχάριστη αθλητική έκπληξη φέτος, βοηθούμενη και από το γεγονός οτι το ποδοσφαιρικό τμήμα, μόνο καλές μέρες δεν περνάει.

-Τα αντίθετα σκέφτομαι για την ΑΕΚ, που δεν ξέρω ακριβώς τι είδους μπάσκετ θέλει να παίξει. Εκτός από τις αλλαγές ξένων (έχω χάσει το λογαριασμό), το ρόστερ παρουσιάζει φοβερή ανισορροπία, έχοντας εξαιρετικούς παίκτες σε κάποιες θέσεις και μετριότατους σε άλλες. Όπως ολοι οι προηγούμενοι επιτυχημένοι, ο Αγγελοπουλος θα πληρώσει για να μάθει.

-Και μιας που ανέφερα τις αλλαγές ξένων, ας κάνω και λίγη πολιτική. Δεν ξέρω τι σόι νόμος ειναι αυτός (αν υπάρχει και δεν είναι απλά μια παγιωμένη πρακτική των ομοσπονδιών), να αλλάζονται παίκτες στη μέση της σεζόν εάν δεν ταιριάξουν η τραυματιστούν, σπάζοντας μονομερώς τα συμβόλαια, χωρίς αποζημίωση και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα εργασιακά δικαιώματα των αθλητών. Μήπως οι σύνδεσμοι παικτών (πρακτικά αόρατοι στο συγκεκριμένο ζήτημα) θεωρούν οτι δεν αξίζει να διαταράξουν τις σχέσεις τους με ομάδες και ομοσπονδία για ξένους που μπορει να μην ξαναπαιξουν στο ελληνικό πρωτάθλημα;

-Τώρα που τελειώνει και η φετινή Basket League, ευκαιρία να ξαναδούμε όσες ομάδες σώζονται και μαθηματικά και δεν έχουν μεγαλύτερους στόχους να διαλύουν το ρόστερ τους, πουλώντας ο,τι αξίζει για να απαλλαγούν από τα έξοδα και αλλοιώνοντας πλήρως την εικόνα των τελευταίων αγωνιστικών. Υπάρχει κανείς να βάλει όρια;

Αρθρογράφος: Unknown

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου