Και ο Βαλεντινος... ταινια θελει

Έρωτας, λουλούδια, σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς (με γέμιση ή και χωρίς), λούτρινα αρκουδάκια, κουβερτούλα σε οποιοδήποτε χρώμα, είναι μόνο μερικά από τα "αξεσουάρ" που απαιτούνται για μια ρομαντική ΑγιοΒαλεντίνικη νύχτα. Η Ελένη Ριζάκη επιστρέφει για να σας δώσει αυτό που πραγματικά χρειάζεστε. Τι άλλο; Την ταινία της βραδιάς.


Το ημερολόγιο λέει 14 Φεβρουαρίου, του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα. Έφτασε η μέρα που περιμένατε αγαπητά μου ζευγαράκια κι αν δεν έχετε αποφασίσει ακόμα πώς θα την περάσετε, μην ανησυχείτε γιατί σας έχω τη λύση: χουχούλιασμα στον καναπέ μαζί με μια ρομαντική ταινία από τις top 5 που θα σας προτείνω. Έχω ήδη ασχοληθεί με τους μοναχικούς και τα ζευγάρια που δεν αρέσκονται στο να γιορτάζουν την Ημέρα των Ερωτευμένων, οπότε δεν ήθελα να σας αφήσω παραπονεμένους. Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή των ταινιών ήταν ιδιαίτερα δύσκολη γιατί σαν κορίτσι κι εγώ είμαι λάτρης των ρομαντικών του είδους (ασχέτως αν τις έκραζα παλιά). Γι' αυτό αποφάσισα να μη συμπεριλάβω τις πασίγνωστες όπως ο "Τιτανικός" (αυτό με δυσκόλεψε πιο πολύ), "Το Ημερολόγιο" κι όλες όσες εμπεριέχουν τη λέξη "Valentine" στον τίτλο τους, αλλά να σας αναδείξω μερικά διαμάντια που συνήθως δεν τα βρίσκεις εύκολα σε τέτοιες λίστες. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!


1.Αμελί (Le fabuleux destin d' Amélie Poulain)


Στο νούμερο ένα η "Αμελί" με την Audrey Toutou. Η υπόθεση της Αμελί μιλά για ένα αθώο, αφελές, γλυκό κορίτσι με "σοφιστικέ" παριζιάνικο καρεδάκι και παιχνιδιάρικα μάτια που ζει, φυσικά, στο Παρίσι κι αντιμετωπίζει τη δικαιοσύνη με μια δική της, προσωπική αίσθηση. Μέσα από την προτίμησή της να βοηθά τους γύρω της, ανακαλύπτει ταυτόχρονα, σιγά-σιγά, την αγάπη. Μια υπέροχη ρομαντική κομεντί που δε σε αφήνει ούτε αδιάφορο, ούτε ανικανοποίητο, αφού σου χαρίζει απλόχερα πλειοψηφία ανθρωπίνων συναισθημάτων με πρωταρχικό πάντα τον έρωτα.


Trailerhttp://www.youtube.com/watch?v=6Q537310azE

IMDB rating: 8,4/10



2.Κεραυνοβόλος έρωτας (A Walk to Remember)


Αρχικά να πω ότι αυτήν την ταινία την έβαλα γιατί ΠΑΝΤΑ κλαίω. Την έχω δει πέντε φορές και πάντα το δάκρυ τρέχει κορόμυλο, οπότε τι στο καλό; Κάτι καλό πρέπει να έχει! Ένα ρομαντικό ειδύλιο αναπτύσσεται στους έφηβους Landon Carter (Shane West), Jamie Sullivan (Mandy Moore) κι εκτυλίσσεται στη Βόρεια Καρολίνα. Οι ήρωες της ιστορίας μας είναι δύο συμμαθητές που δε μιλιούνται έως ότου ο Landon μπει σε μπελάδες κι εξαναγκαστεί σε κοινωνική εργασία, όπου και θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τη Jamie. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Nicholas Sparks, συγγραφέας και του "Ημερολογίου" (The Notebook). Οπότε... καταλαβαίνετε.


Trailerhttp://www.youtube.com/watch?v=k3B2XBcp7vA

IMDB rating: 7,4/10


3.Περηφάνια και Προκατάληψη (Pride and Prejudice)


Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Jane Austen που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1813. Συγκαταλέγεται, δηλαδή, στην αγγλική κλασική λογοτεχνία. Η ηρωίδα του βιβλίου, η Elizabeth Bennet, ερωτεύεται τον Mr Darcy, ένα νεαρό που ανήκει στην υψηλή κοινωνία της Μεγάλης Βρετανίας. Οι δυο τους για να είναι μαζί πέρα από το ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν εμπόδια που πηγάζουν από τις διαφορετικές κοινωνικές τάξεις στις οποίες ανήκουν, πρέπει να υπερβούν και τον ίδιο τους τον εαυτό. Το βιβλίο έχει διασκευαστεί σε ταινία τόσο στη μεγάλη οθόνη, το 1940 με πρωταγωνιστές το Laurence Olivier και τη Gree Larson και το 2005 με τους Matthew MacFadyen και Keira Kneightley, όσο και στη μικρή οθόνη το 1995 ως τηλεταινία με τους Colin Firth και Jennifer Ehle. Αν κι η version του 1995 με το νεαρό ακόμη Colin Firth θεωρείται η πιο γνωστή και προτιμάται από την πλειοψηφία του γυναικείου πληθυσμού, εγώ προτείνω αυτήν του 2005 γιατί θεωρώ πως πλησιάζει περισσότερο το περιβάλλον και τους ήρωες του βιβλίου κι αντικατοπτρίζει καλύτερα το νόημα που ήθελε να περάσει η Austen στους αναγνώστες της.


Trailerhttp://www.youtube.com/watch?v=1dYv5u6v55Y

IMDB rating:7,8/10



4.Όσα Παίρνει ο Άνεμος(Gone with the Wind)


Μία all time classic ταινία του 1939(!) με τους Clark Gable και Vivian Leigh. Η υπόθεση εκτυλίσσεται κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο κι ακολουθεί την ιστορία της Scarlett O'Hara, μιας κακομαθημένης αστής του Αμερικανικού Νότου, που αρέσκεται στο να μεταχειρίζεται τους ανθρώπους όπως επιθυμεί με σκοπό να πετυχαίνει πάντα αυτό που θέλει. Τα σχεδιά της όμως δεν πηγαίνουν και τόσο καλά όταν γνωρίζει τον Rhett Butler (Clark Gable) ή αλλιώς τη Scarlett στην αρσενική της εκδοχή. Για να την παρακολουθήσετε, θα αναγκαστείτε να χάσετε 4 ολόκληρες ώρες από τη ζωή σας αλλά αν είστε πραγματικοί σινεφίλ είμαι σίγουρη ότι όταν πέσουν οι τίτλοι τέλους δε θα μετανιώσετε ούτε για το δευτερόλεπτο που τις αφιερώσατε για δύο λόγους. Πρώτον, ο Rhett Butler είναι ο άνδρας των ονείρων κάθε γυναίκας. Διεκδικητικός αλλά κι υπομονετικός στις χυλόπιτες, τρυφερός, δίνει τα πάντα για τη Scarlett, ο άνδρας που σε αντιμετωπίζει ως τη Βασίλισσά του. Βέβαια όλα μέχρι ενός σημείου. Δεύτερον, δεν κέρδισε τυχαία 8 Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Α' και Β' Γυναικείου ρόλου.


Trailerhttp://www.youtube.com/watch?v=0dTsfsr6-X8

IMDB rating: 8,2/10


  
5.Τα Καλύτερά μας Χρόνια(The Way We Were)

Στην 5η και τελευταία θέση έχουμε άλλη μια οσκαρική ταινία, του 1973 αυτήν τη φορά: "Τα Καλύτερά μας Χρόνια" με τους Robert Redford και Barbra Streisand. Η ταινία μας αφηγείται την ιστορία της Katie και του Hubbell, ενός ζευγαριού με αγεφύρωτες αντιθέσεις κυρίως στο πεδίο των πολιτικών πεποιθήσεων που παρόλα αυτά αγωνίζεται να τις ξεπεράσεις και να μείνει μαζί, δεμένο. Κέρδισε 2 Όσκαρ στις μουσικές κατηγορίες (το τραγούδι "Memories" από το soundtrack της ταινίας κανέναν δεν αφήνει ασυγκίνητο), ενώ η Streisand ήταν υποψήφια για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Είναι μια ταινία που μου αρέσει ιδιαίτερα και δεν είναι δύσκολο να ταυτιστείς. Δυστυχώς, λείπει συχνά από τα top ρομαντικών ταινιών και θα ήθελα να αναγνωρίζεται περισσότερο η αξία της.


IMDB rating:7,1/10




Ελπίζω να σας κάλυψα αγαπητέ Βαλεντίνε κι αγαπητή Βαλεντίνη και να είστε ικανοποιημένοι με τις προτάσεις μου. Χρόνια σας πολλά, πάντα ερωτευμένοι, καλό χουχούλιασμα αλλά να θυμάστε ότι χρειάζεται να αγαπιέστε κάθε μέρα κι όχι μόνο μια φορά το χρόνο στις 14 του Φλεβάρη.


Αρθρογράφος: Unknown

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου