Γραφικοτητα εναντιον επικινδυνοτητας

Συγχαρητήρια στον έως τώρα γραφικό Στηβ που εκδηλώθηκε ολοκληρωτικά (θα του αρέσει και αυτή η λέξη φαντάζομαι) και μπράβο σε εμάς που θεωρούσαμε ακίνδυνη τη γραφικότητά του. Γράφει στο Mix This, ο Μπάμπης Λάμπρου.



Στηβ Γιατζόγλου. Χαρακτηρισμοί που τον συνόδευαν: «ατακαδόρος», «μορφή», «θεούλης», «ωραίος τύπος». Κι έρχεται ένα γεγονός, μία φωτογραφία, μία ανάρτηση στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και μία συνέντευξη, στην οποία προσπαθεί ατυχώς να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με λογική 8χρονου, και σκορπάει όλα τα παραπάνω. Με μιας. Όμως ποιο είναι το ερώτημα τελικά; Γιατί ένας τόσο «κουλ άνθρωπος» μας απογοήτευσε έτσι ή μήπως αν εξ αρχής όλοι οι χαρακτηρισμοί που του είχαν αποδοθεί περιείχαν μία δόση εύκολης και επιφανειακής κρίσης;

Είχαμε συνηθίσει να τον ακούμε να ξεστομίζει ατάκες που όντως προκαλούν γέλιο και βιαζόμασταν να τον βάλουμε στη βιτρίνα και να τον αποθεώσουμε για αυτήν του την «ικανότητα». Όπως συνηθίζουμε να κάνουμε σε αυτήν τη χώρα, είτε για θετικό είτε για αρνητικό λόγο, βγάζαμε συμπεράσματα για την προσωπικότητά του μόνο και μόνο βάσει των ευφυολογημάτων του. Μας προκαλούσε γέλιο, άρα ήταν «γαμάτος».

Παραδεχόμασταν ότι ήταν και λίγο γραφικός, αλλά αυτή η κατηγορία των ανθρώπων είναι που προσφέρει το αλατοπίπερο, το κάτι διαφορετικό και στο κάτω-κάτω η συγκεκριμένη ομάδα των ακίνδυνων ατόμων μας διασκεδάζει, παρά την υπερβολή της.

Έτσι είναι αν έτσι πιστεύουμε -που το πιστεύουμε. Ο Γιατζόγλου απέδειξε ότι για να κρίνεις κάποιον σοβαρά πρέπει να έχεις περισσότερα στοιχεία για τον χαρακτήρα του και να μην εντυπωσιάζεσαι -ή να μην απογοητεύεσαι από την άλλη πλευρά- από το περιτύλιγμα.  

Καλές οι ατάκες, διασκεδαστική η γραφικότητα, αλλά ορισμένοι «επικίνδυνοι» μάς έχουν συστηθεί φορώντας τον μανδύα που κουβαλάει και ο παλαίμαχος άσος και νυν προπονητής. Τα παραδείγματα είναι πολλά και αν κάτσετε να σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι, που βλέπετε να διακωμωδούνται από ορισμένες εκπομπές ή σάιτ -καλοπροαίρετα ή όχι-, θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότεροι έχουν υποπέσει σε ένα ή περισσότερα κρούσματα τα όποια έχουν φανερώσει πόσο επικίνδυνες απόψεις έχουν για την κοινωνία. Δεν θα σας διευκολύνω αναφέροντας τα ονόματα που έχω στο μυαλό μου, καθίστε και σκεφτείτε από μόνοι σας.

Επιστρέφοντας στον Γιατζόγλου, διάβασα τη συνέντευξη που παραχώρησε στο sentragoal.gr και στον Χρήστο Τσάλτα για να δω πώς θα δικαιολογούσε τον θερμό χαιρετισμό του με τον ηγέτη της Χρυσής Αυγής. Το καλό είναι ότι οι «εξηγήσεις» του συνάδουν με τη θλιβερή κίνησή του:

«Δεν ξέρω τι ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος πριν από 25 χρόνια, ξέρω τι είναι σήμερα»
Πράγματι, πολλοί άνθρωποι αλλάζουν με την πάροδο των χρόνων. Συγκεκριμένα βιώματα μπορούν να τους αναγκάσουν να κάνουν ακόμη και στροφή 180 μοιρών σε ό,τι αφορά στη γενικότερη λογική και νοοτροπία τους. Ωστόσο, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, όπως και όλοι οι «άνθρωποι» της Χρυσής Αυγής δεν έχουν δείξει ότι έχουν διαφοροποιηθεί ούτε κατά το ελάχιστο σε σχέση με αυτό που πρέσβευαν παλιότερα. Και τότε προέτασσαν τον «πατριωτισμό», αλλά, όπως και τότε έτσι και τώρα τους… ξεφεύγει και βγάζουν προς τα έξω πού και πού τη ναζιστική τους αντίληψη. Το «δεν ξέρω» και το «ξέρω», αγαπητέ Στηβ, αποδεικνύει ότι μια χαρά ήξερες και ξέρεις, απλά συντάσσεσαι μαζί τους.

«Δηλαδή το πρόβλημα είναι πως δεν είμαι κομμουνιστής; Προφανώς αυτό είναι το πρόβλημα»
Ένα συμπέρασμα που προέκυψε πραγματικά από το πουθενά. Απλά ήθελε να το πει. Καταλαβαίνω την ανάγκη του. Ο ακροδεξιός ΠΡΕΠΕΙ να κάνει κάθε φορά αναφορά στον κομμουνισμό. Δεν θίγομαι γιατί δεν είμαι κομμουνιστής, οπότε απλά γελάω με τον τρόπο σκέψης του.

Τέλος, στον λογαριασμό του στο Facebook έγραψε ότι δεν θα αγκάλιαζε τον Τσίπρα. Σωστά, γιατί όσοι δεν «αγκαλιάζουν» τη μισαλλοδοξία και τον ναζισμό, σημαίνει ότι αποδέχονται ό,τι κι αν κάνουν οι κυβερνόντες. Ή αντιστρόφως, όποιος διαφωνεί με τις πρακτικές της κυβέρνησης θα πρέπει να ασπαστεί τη Χρυσή Αυγή. Σαλόνι-τραπεζαρία ένα και λογική 8χρονου. Συγχαρητήρια στον έως τώρα γραφικό Στηβ που εκδηλώθηκε ολοκληρωτικά (θα του αρέσει και αυτή η λέξη φαντάζομαι) και μπράβο σε εμάς που θεωρούσαμε ακίνδυνη τη γραφικότητά του.

Αρθρογράφος: Unknown

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου