Νικολαος Λαμπροπουλος: «Μην περιμενετε να εμφανιστει καποιος σωτηρας»

Ο αντιπρόεδρος του νεοσύστατου πολιτικού φορέα Δ.ΕΝ, Νικόλαος Λαμπρόπουλος, παραχωρεί συνέντευξη εφ όλης της ύλης στον Βασίλη Καραμπούλα για το Mix This.



Τον Νίκο τον είχα γνωρίσει μέσω του παλιού πρατηρίου υγρών καυσίμων που διέθετα. Βλέποντας τον κόσμο από τα 194 cm, και με το ‘επιπρόσθετο’ των τακουνιών των ‘πολιτικών’ του υποδημάτων γύρω στο 1.97 m, έχοντας το γκριζαρισμένο μαλλί του χτενισμένο όλο πίσω, και φορώντας μακριές μαύρες και γκρίζες καπαρντίνες, σου έδινε με τη μία την υποψία πως είχε ξεπηδήσει από κάποιο film-noir των ’50s, ή και από τον original «Νονό» του Coppola.



Οι πρώτες εντυπώσεις βέβαια πολλές φορές εξαπατούν, και τα στερεότυπα δεν βοηθούν στις πρώτες εκτιμήσεις μας για ένα άτομο που πρωτοσυνατάμε. Δεν θα μπορούσε να εκτιμήσει κάποιος ποιο λάθος τον Νίκο, λοιπόν. Ευγενικός και πράος χαρακτήρας αφενός, ξύπνιος και τεχνοκράτης αφετέρου, αποτέλεσε για μένα και για πολλούς άλλους, όπως φρόντισα να πληροφορηθώ, έναν άριστο συνεργάτη, έτοιμο να σε βοηθήσει και να σε εξυπηρετήσει όταν το χρειαζόσουν, και με έναν απόλυτα έντιμο τρόπο που θα σε διαφύλαγε από περιττά έξοδα. Καθώς η συνεργασία μας εξελισσόταν, απεδείχθη ένα από τα πιο λαμπρά και μπεσαλίδικα παιδιά, πραγματικό παλικάρι, στον πολυκλαδικό, και ‘σκιώδη’, χώρο των καυσίμων, όπου οι 9 ½ στους 10 αποτελούν ‘κοράκια’ και ‘ύαινες’, και θέλουν να σε ‘φάνε’ με παντίους τρόπους – ο Νίκος όχι.

Η ζωή του Νίκου είναι ελαφρώς διεθνής, αν όχι επιβαλλόμενα περιπατητική, λόγω επαγγέλματος του πατρός του. Γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα, από Έλληνα πατέρα και Δανέζα μητέρα, τέλειωσε το νηπιαγωγείο του στην Οξφόρδη, το δημοτικό του στην Δάφνη και στην Ηλιούπολη, το γυμνάσιο και το λύκειο του στο Odense της Δανίας (την πόλη του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν), και το πανεπιστήμιο του στα Ναυτιλιακά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Χειρίζεται τέσσερις γλώσσες, τις δύο μητρικές του, καθώς και τα αγγλικά και τα γερμανικά. Δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά σε πολυεθνικές εταιρείες, στον τομέα πωλήσεων και οικονομικής διοίκησης, και τώρα εργάζεται σε μία μεσαία εισαγωγική-εμπορική, εντόπια εταιρεία. Ζει στην Άνω Γλυφάδα με την γυναίκα του και τα δύο παιδιά του.




Επτά μήνες μετά τη διάλυση της εταιρείας μου, και μην έχοντας πλέον καμία σχέση με τον χώρο, ‘συνέλαβα’ τον εαυτό μου μια ωραία πρωία στο γραφείο του, στην εταιρεία που εργάζεται ως διευθυντής πωλήσεων. Εκείνος από την μία δραστηριοποιούταν παράπλευρα με τα πολιτικά, αν και αυτό το έκανε ήδη από την ημέρα που τον πρωτογνώρισα, μα εμένα μου είχε διαφύγει λόγου ευθυνών και σκοτούρων ‘τότε’, και εγώ πλέον είχα στραφεί στην ερασιτεχνική δημοσιογραφία. Πληρούσαμε λοιπόν και οι δύο τους τέλειους όρους για μια καλή συνέντευξη. Ο ελληνικός καφές κατέφθασε ζεστός και γλυκός, ανάψαμε από ένα τσιγάρο, και αρχίσαμε την δουλειά μας...

- Καλημέρα Νίκο. Χαίρομαι πολύ που μπορέσαμε να κανονίσουμε αυτό το ραντεβού. Σε ευχαριστώ πολύ και για τον καφέ. Είσαι έτοιμος να απαντήσεις τις ερωτήσεις μου; Άλλος ένας νέος πολιτικός φορέας, λοιπόν. Είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα αυτή την στιγμή;

Αφού θέτεις με αυτό τον τρόπο το ερώτημα, να σε ενημερώσω καταρχήν ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 140 ενεργά κόμματα! Η Δ.ΕΝ δημιουργήθηκε για να στηρίξει πολιτικά τον φορέα διεκδίκησης Δικαίου και Ανθρωπίνων Αξιών «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Η ομάδα εργασίας της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» έχει μεταξύ άλλων ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ την απάτη των τραπεζών για υπεξαίρεση 233 ΔΙΣ.  Η μήνυση που έχει κατατεθεί βρίσκεται σε κάποιο συρτάρι της Βουλής και συνωστίζεται μαζί με άλλες. Η τραπεζική αυτή απάτη, κοινοποιήθηκε και στα 140 κόμματα που ανέφερα προηγουμένως αλλά δυστυχώς ΚΑΝΕΝΑ δεν ήθελε να τα βάλει με τις τράπεζες και το σύστημα. Έτσι δημιουργήθηκε η Δ.ΕΝ, για να στηρίξει πολιτικά την ιστορία αυτή.

- Αυτό μου ακούγεται ευχάριστο. Που τοποθετείτε την Δ.ΕΝ, λοιπόν; Στο κέντρο, αριστερά, δεξιά;

Πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε από την νοοτροπία του «αριστερού» και του «δεξιού», Βασίλη. Εδώ καταστρέφεται μέρα με τη μέρα η χώρα, ακόμα έτσι θα σκεφτόμαστε; Όχι, εμείς δεν «κοιτάμε» ούτε αριστερά ούτε δεξιά, παρά μόνο μπροστά. Σε οτιδήποτε κάνουμε βέβαια, αφετηρία είναι η Πατρίδα, η Σημαία. Αυτό που λέω, μην βιαστούν κάποιοι να μας τοποθετήσουν «δεξιά». Πατριώτες προφανώς υπάρχουν σε όλους τους χώρους.

- Θα συμφωνήσω. Πες μας σε παρακαλώ λίγα λόγια για την τραπεζική απάτη, με απλουστευμένο λεξιλόγιο.

Θα σου τα πω όσο πιο απλά μπορώ. Οι τράπεζες, δάνειζαν ανεξέλεγκτα και χωρίς να φροντίζουν για τις απαραίτητες εμπράγματες εξασφαλίσεις. Οι τράπεζες δεν έχουν δικαίωμα να δανείζουν όσο θέλουν, υπάρχουν τραπεζικοί (διεθνείς) κανόνες που καθορίζουν το μέγεθος των χορηγήσεων. Αυτό ήταν περίπου στα 4/5 του ενεργητικού τους. Οι Ελληνικές τράπεζες λοιπόν έφτασαν να δανείζουν τα 7/5,δηλαδή αέρα κοπανιστό, χρήματα που δεν υπήρχαν. 

Η ΤτΕ και η ΕΚΤ που όφειλαν να ελέγχουν και να εποπτεύουν… σφύριζαν αδιάφορα και το καλοκαίρι του ’08 οι τράπεζες άρχισαν να ζητάνε ανακεφαλαιοποίηση λόγω έλλειψης ρευστότητας. Μιλάμε δηλαδή προ μνημονίων! Τον Δεκέμβριο του 2008 λοιπόν δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ (250 Α 09.12.2008) με το οποίο δόθηκαν τα πρώτα 23 ΔΙΣ. στις 4 συστημικές τράπεζες. Ο Νόμος αναφέρει ρητά ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να δοθούν σε νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις «ζωτικής» σημασίας με την μορφή νέων χορηγήσεων (με σκοπό να «κινηθεί» η οικονομία). Μέχρι τον Μάρτιο του 2012 οι τράπεζες παίρνουν 183 ΔΙΣ. πάντα με την υποχρέωση που ανέφερα προηγουμένως και με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή όλων εμάς! 

Κοιτάζοντας τώρα τους ισολογισμούς τους, συγκρίνοντας τις «απαιτήσεις από δάνεια» στο τέλος του ’08 (πριν τις ανακεφαλαιοποιήσεις) με το τέλος του ’11 και ’12, όπως είναι προφανές οι «απαιτήσεις από δάνεια» θα έπρεπε να είναι κατά πολύ μεγαλύτερες το ’11 και ’12 εφόσον είχαν διαθέσει σε νέα δάνεια τα προηγούμενα υπέρογκα ποσά. Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι τα ποσά αυτά ήταν μικρότερα! Προκύπτει λοιπόν με απλή αριθμητική ότι τα ποσά αυτά υπεξαιρέθηκαν. Οι τράπεζες βεβαίως όταν ήρθε η ώρα της αποπληρωμής, δεν είχαν τα χρήματα και τα πλήρωσε ο εγγυητής (όλοι εμείς) εκτοξεύοντας έτσι ισόποσα το Δημόσιο Χρέος.

- Διατείνεσαι δηλαδή, ότι ευθύνονται οι τράπεζες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα αποκλειστικά;

Δεν είπα ‘αποκλειστικά’, αλλά εννοώ ‘ουσιαστικά’. Σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό δηλαδή, ναι. Ισχύουν βέβαια τα περί διαφθοράς, κομματικού κράτους κλπ, έχουν συμβάλλει οι νοοτροπίες αυτές στην κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, αλλά το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται στις τράπεζες.

- Θα ήθελα να είμαστε πραγματιστές για λίγο. Πιστεύεις ότι η κίνηση αυτή εναντίον των τραπεζών θα έχει αποτέλεσμα; Ποιος μπορεί να τα βάλει με τις τράπεζες;

Κοίταξε, σε ατομικό επίπεδο έχει ήδη υπάρξει μία πρώτη πολύ σημαντική απόφαση, η 2343/2016, για ανακοπή διαταγής πληρωμής. Ανακοπές έχουν επιτευχθεί αρκετές, η συγκεκριμένη διαφοροποιείται ως προς το σκεπτικό της απόφασης το οποίο δέχεται ότι η τράπεζα φέρθηκε με δόλο και ουσιαστικά εξαπάτησε τον δανειολήπτη. Οι αναγνώστες μπορούν να δουν την απόφαση στο link. 

Η συγκεκριμένη απόφαση μάλιστα, με το σκεπτικό που εκδόθηκε, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο με επόμενες νομικές κινήσεις για ολική διαγραφή του δανείου αλλά και την απαίτηση αποζημίωσης! Όταν λοιπόν ένας ιδιώτης καταφέρνει τα παραπάνω μόνος του, φανταστείτε τι μπορεί να επιτευχθεί με μαζικές ομαδικές αγωγές αλλά και έναν πολιτικό φορέα που να πιέζει σε αυτή την κατεύθυνση.

- Ένα κόμμα, ένας φορέας, όμως, για να λειτουργήσει χρειάζεται χρηματοδότηση. Που βρίσκετε εσείς τα χρήματα;

Στη Δ.ΕΝ και στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δεν υπάρχουν μυστικοί χρηματοδότες! Μοναδική πηγή χρηματοδότησης είναι οι συνδρομές των μελών. Χορηγίες από ιδιώτες είναι ευπρόσδεκτες όχι όμως και από εταιρείες. Η Δ.ΕΝ για αυτό τον λόγο, διαθέτει μόλις ένα γραφείο, όπως και η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Βλέπουμε άλλους νέους φορείς να ανοίγουν γραφεία, το ένα μετά το άλλο. Υπάρχει καινούργιο κόμμα που έχει κοντά στα 200 γραφεία πανελλαδικά. Εκεί πράγματι θα πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε από πού προέρχονται τα χρήματα.

- Ποιοι απαρτίζουν αυτήν την κίνηση;

Είμαστε απλοί πολίτες, άγνωστοι στο ευρύ κοινό, με μικρή ή καθόλου προγενέστερη ανάμιξη στα πολιτικά. Δεν υπάρχουν «επαγγελματίες» πολιτικοί στις τάξεις μας, και όσοι μας προσέγγισαν απορρίφθηκαν! Δεν υπάρχει το «γνωστό» όνομα επίσης. Από τους γνωστούς πολιτικούς χορτάσαμε! Πρέπει να πάρουμε οι απλοί πολίτες την κατάσταση στα χέρια μας και να δράσουμε μόνοι μας. Στην ίδια λογική θα πρέπει ο κόσμος να κινητοποιηθεί, μην περιμένει να εμφανιστεί δια μαγείας κάποιος «σωτήρας». Δεν γίνεται να καθόμαστε άλλο στον «καναπέ» μας και να παρακολουθούμε την καταστροφή. Έχει έρθει η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ! Όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στην προσπάθεια αυτή.

- Στο λογότυπο σας φαίνονται τα αρχικά Δ.ΕΝ (Δημοκρατική Ενότητα) και οι λέξεις Ελευθέρων Πολιτών. Το τρίγωνο από πάνω συμβολίζει κάτι;

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την ερώτηση αυτή, διότι έχω ακούσει τα απίστευτα, από τρίγωνα μασόνων, illuminati και δεν ξέρω τι άλλο! Το σήμα μας λοιπόν, για να μην υπάρχει καμία παρανόηση, είναι μια σχηματική απεικόνιση της Ακροπόλεως με αέτωμα το γράμμα «Δ» (με τρεις εσωτερικές γραμμές) και κίονες τα γράμματα «Ε» (με πέντε εσωτερικές) και «Ν» (με πέντε διπλές παράλληλες εσωτερικές), ενώ κάτω από αυτά υπάρχει το «Ελευθέρων Πολιτών» και πιο κάτω τέσσερις γραμμές σαν σκαλοπάτια, ενώ αυτά «πατάνε» στις λέξεις «Δημοκρατική ΕΝότητα (Δ.ΕΝ.)

- Ο Dan Brown θα έλεγα έχει εξάψει την φαντασία όλων! Μας είπες όμως για την τραπεζική απάτη, που έχετε ας πούμε «σημαία». Στους υπόλοιπους τομείς, οικονομία, υγεία, παιδεία κλπ έχετε συγκεκριμένες θέσεις και πρόγραμμα?

Κοίταξε Βασίλη, εμείς που είμαστε ιδρυτικά μέλη του φορέα, έχουμε σαν αφετηρία της σκέψης μας το καλύτερο για την πατρίδα. Έχουμε κάποιες κεντρικές ιδέες για όλα τα θέματα αλλά δεν θα αποφασίσουμε μόνοι μας για τις τελικές και ολοκληρωμένες θέσεις. 

Θα υπάρξει προσυνεδριακός διάλογος στο forum της ιστοσελίδαςμας, den.com.gr, όπου όλοι μαζί θα συνδιαμορφώσουμε και συναποφασίσουμε τις τελικές θέσεις. Εδώ δεν μαζευτήκαμε για να αποφασίζουν οι λίγοι για όλους! Οι πολίτες να μπουν στις ιστοσελίδες μας den.com.gr και eleftheria.com.gr , και να ενημερωθούν. 

Έχουμε την γνώση που είναι απαραίτητη ώστε ο πολίτης να αποτινάξει από πάνω του τον φόβο και να μπορέσουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε το «σύστημα». Επίσης θα ήθελα να σε ευχαριστήσω ιδιαιτέρως, για το βήμα που μας δίνετε στο Mix This, ώστε και να ακουστούν οι θέσεις μας. Δυστυχώς, σχεδόν κανένα μέσο δεν δέχεται να προβάλλει τις θέσεις μας μόλις ακούνε ότι πάμε για «μετωπική» σύγκρουση με τους τραπεζίτες και το «σύστημα».

- Αυτό είναι ευθύνη δικιά σας, μιας και είχατε ιδία πρωτοβουλία. Όσο για εμάς, θεωρούμε καθήκον μας την πολυφωνία και τον πλουραλισμό των απόψεων. Σ’ ευχαριστώ τόσο για τον χρόνο σου όσο και για τον καφέ. Καλή επιτυχία στον αγώνα σας !


Σ’ ευχαριστώ και πάλι. Σας εύχομαι τα καλύτερα, από καρδιάς !

Αρθρογράφος: Unknown

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου