Η «γεννηση» ενος... θρυλου (pics, vids)

Σαν σήμερα, πριν από 91 χρόνια «γεννήθηκε» η μεγαλύτερη κατά τη γνώμη μου και πολυπληθέστερη ομάδα της Ελλάδας. Ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος, ο θρύλος, η αλλιώς ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φίλαθλων Πειραιώς. Γράφει στο Mix This o Κωνσταντίνος Μανδρέκας.



Η ίδρυση του Ολυμπιακού πέρασε από «σαράντα κύματα». Μπορεί ο σύλλογος να δημιουργήθηκε το 1925, όμως πολλά ήταν τα γεγονότα που «σημάδεψαν» τα χρόνια που προηγήθηκαν της γέννησης του. Το 1894 ιδρύθηκε ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, ο οποίος αργότερα είχε στις τάξεις του τον Γιάννη, τον Γιώργο και τον Βασίλη Ανδριανόπουλο, τον Γιώργο Χατζηανδρέου, τον Φίλιππο Κουράντη, τον Νίκο Πανόπουλο και τον Χρήστο Πέππα. Στις αρχές του 1924, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος ενώθηκε με την Πειραϊκή Ένωση (που είχε ιδρυθεί το 1909). Οι δύο ομάδες από την ένωση τους «γέννησαν» τον Αθλητικό Ποδοσφαιρικό Σύλλογο Πειραιώς. Ο Α.Π.Σ.Π. έφτασε εύκολα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, όμως οι διαφωνίες μεταξύ των παικτών του δεν άργησαν να έλθουν, με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο του 1924 να διαλυθεί.

Ο Πειραιάς, το δεύτερό μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, αναζητούσε ένα ισχυρό σύμβολο, κάτι που να ενώσει τους Πειραιώτες. Έτσι, φτάσαμε στην ιστορική 10η Μαρτίου του 1925, όπου σε μια ιστορική συνεδρίαση στην ταβέρνα του Μοίρα, στην οδό Τζαβέλα στον Πειραιά, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός νέου συλλόγου.

Ο αληθινά πρωτότυπος τίτλος ψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη του συλλόγου και έλυσε τη δυστοκία που επικράτησε στην ανεύρεση κοινά αποδεκτού ονόματος. Ανάδοχος ήταν ο Νότης Καμπέρος (αεροπόρος στο επάγγελμα), που θέλησε να υποδηλώσει με τον τίτλο του νέου συλλόγου δύναμη, αθλητική ισχύ, ήθος, ευγενή άμιλλα, και φυσικά το ολυμπιακό ιδεώδες. Τα χρώματα ήταν εξίσου σύμβολα των παραπάνω.


Οι ιδρυτές ήταν όλοι αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες στο μεγάλο λιμάνι. Η οικογένεια των Ανδριανόπουλων είχε στην ιδιοκτησία της ένα εμπορικό οίκο, που διηύθυνε τότε ο πατέρας Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Τα παιδιά του δραστηριοποιούνται σε όλα τα αθλήματα. Σε άμεση συνεννόηση με άλλους επιφανείς παράγοντες της πειραϊκής κοινωνίας δημιούργησαν ένα αθλητικό σωματείο με πολύμορφη δραστηριότητα (λογοτεχνική, εκπαιδευτική, πολιτιστική, αθλητική). Ανάμεσα στους ιδρυτές ξεχώριζαν ο βιομήχανος Μιχαήλ Μανούσκος, ο ανώτατος αξιωματικός του Π.Ν, Νότης Καμπέρος, ο διευθυντής του Ταχυδρομείου,  Σταύρος Μαραγκουδάκης, ο έμπορος Νίκος Ανδρόνικος, ο αξιωματικός του Στρατού Δημήτριος Σκλιάς, ο δικηγόρος Νικόλαος Ζαχαρίας, ο συμβολαιογράφος Αθανάσιος Μέρμηγκας, ο χρηματομεσίτης Ιωάννης Κεκκές και ασφαλώς η οικογένεια των εμπόρων Ανδριανόπουλων όπως προείπα.


Πρώτος πρόεδρος εκλέχθηκε ο Μιχάλης Μανούσκος, ενώ το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Ολυμπιακού συγκροτήθηκε ως εξής:
Πρόεδρος: Μιχάλης Μανούσκος
Αντιπρόεδροι: Νότης Καμπέρος, Τριαντάφυλλος Κρέμος
Γενικός Γραμματέας: Σταύρος Μαραγκουδάκης
Ταμίας: Όθων Κόκκινος
Έφορος: Παναγιώτης Λαγουμιτζής
Μέλη: Κώστας Κυρίμης, Νίκος Ζαχαρίας, Γιάννης Λουλουδάκης, Δημήτρης Σκλιάς, Ε. Κασιμάτης

Ό ύμνος του, ο παλιός και ο επόμενος
Οι ανεπανάληπτες επιτυχίες του 1931, καθιστούν τον Ολυμπιακό φόβητρο των αντιπάλων. Στο πρώτο πρωτάθλημα Εθνικής Κατηγορίας της περιόδου 1930-31, ο Ολυμπιακός παρέταξε μια πολύ μεγάλη ομάδα: τον Γραμματικόπουλο, τους αδελφούς Ανδριανόπουλους- τον Ντίνο, τον Γιώργο, τον Βασίλη και τον Λεωνίδα-, τον Λεκκό, τον Κουράντη, τον Τερεζάκη, τον Πεζώνη, τον Πανόπουλο, το Σοφρά, τον Χρυσαφόπουλο, τον Κουράντη και άλλους. Ο Ολυμπιακός έγραψε ανεπανάληπτους θριάμβους μέσα στο Ποδηλατοδρόμιο - το Καραϊσκάκη - αλλά και στα άλλα γήπεδα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Με 3-1 έχασαν όλες οι ομάδες του Πρωταθλήματος μέσα στον Πειραιά, καθώς το Ποδηλατοδρόμιο «έθαψε» τις ελπίδες όλων εκείνων που θέλησαν να νικήσουν το Θρύλο. Πηγή έμπνευσης όλες αυτές οι επιτυχίεςγια το Βασιλειάδη που έγραψε τους στίχους και το Λαουτάρη που συνέθεσε την μουσική:
 «Ένα, δύο, τρία γκολ, παντού πανικός! Θρίαμβος, νίκη, - Ολυμπιακός- !»

Ένας ύμνος που τον τραγουδούσαν οι παίκτες και οι φίλαθλοι μέσα και έξω από το γήπεδο με σφιγμένες γροθιές και δάκρυα στα μάτια. Ένας ύμνος που συγκινούσε, συγκλόνιζε και «ηλέκτριζε» ολόκληρη την Ελλάδα. Είχε γίνει της μόδας, ακουγόταν στα γραμμόφωνα, στα πάρτι, στις εκδρομές, παντού. Αντηχούσε και αντιλαλούσε σε όλο τον Πειραιά.

Ο Σπύρος Βαλσαμάκης συνέθεσε το 1980 τον δεύτερο ύμνο του Ολυμπιακού, ο οποίος μέχρι και σήμερα αποτελεί τον επίσημο ύμνο του συλλόγου. Τους στίχους έγραψε ο Κώστας Κιλιμάντζος και τον ερμήνευσε στην πρώτη του εκτέλεση ο Χρηστάκης Βολιώτης.

Έχουν γραφτεί και άλλοι γνωστοί και πολυτραγουδισμένοι ύμνοι για τον Ολυμπιακό όπως το "Του Μπούκοβι την ομαδάρα" που είναι αφιερωμένο στον Ολυμπιακό του Γουλανδρή, στη μεγάλη εκείνη ομάδα της δεκαετίας του '70 με προπονητή τον Μάρτον Μπούκοβι, αλλά και το "Ολυμπιακέ Μεγάλε, Ολυμπιακέ Τρανέ" του γνωστού τραγουδιστή Στράτου Παγιουμτζή.



Η τραγωδία της θύρας 7
Λένε ότι οι μεγάλες ομάδες δεν έχουν να διηγηθούν μόνο ευχάριστες ιστορίες. Στις 8 Φεβρουαρίου του 1981, όμως, γράφτηκε η πιο «μαύρη σελίδα» στην ιστορία του συλλόγου, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτά τα 21 παιδιά που βρίσκονταν στην ΘΥΡΑ 7, έχασαν τη ζωή τους, όταν στην προσπάθειά τους να φύγουν 5 λεπτά νωρίτερα από τη λήξη του αγώνα για να μεταβούν έξω από τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού και να αποθεώσουν τα ινδάλματά τους για τη θριαμβευτική νίκη με 6-0 επί της ΑΕΚ, βρήκαν μπροστά τους σίδερα...

Δεκάδες τραυματίες και νεκροί μεταφέρθηκαν με περιπολικά και ασθενοφόρα στο Τζάνειο Νοσοκομείο, στο οποίο είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ατόμων, δημιουργώντας σκηνές αλλοφροσύνης. Πολλοί τραυματίες μεταφέρθηκαν επίσης στο Γενικό Κρατικό Πειραιώς και στο ΚΑΤ. Παράλληλα, τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα έκαναν έκκληση σε γιατρούς και αιμοδότες να προσέλθουν στο Τζάνειο, ενώ σε ένδειξη πένθους διέκοψαν τα προγράμματά τους και μετέδιδαν πένθιμη μουσική.




Κάθε χρόνο η διοίκηση του Ολυμπιακού εκείνη την ημέρα  αποδίδει ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα του 1981. Τελείται επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Θύρας 7 (βρίσκεται έξω από το γήπεδο Καραϊσκάκης) με την παρουσία παραγόντων της ομάδας, ποδοσφαιριστών αλλά και με παρουσία χιλιάδων φιλάθλων της ομάδας. Στη συνέχεια ακολουθεί κατάθεση στεφάνων, ενώ γίνεται και προσκλητήριο νεκρών με τα ονόματά των αδικοχαμένων παιδιών και τους παρευρισκόμενους να φωνάζουν «παρών». Στο νέο γήπεδο του Ολυμπιακού υπάρχουν 21 μαύρα καθίσματα, για να τιμηθούν τα θύματα της τραγωδίας, ενώ στο μουσείο του συλλόγου έχουν διατηρηθεί και φυλάσσονται η πόρτα και μέρος από τα σκαλοπάτια όπου συνέβη το τραγικό περιστατικό. Αξίζει, όμως να σημειωθεί ότι και οι υπόλοιπες θύρες καταθέτουν στεφάνια, προς μνήμη αυτών που απεβίωσαν εκείνη την αποφράδα ημέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Παναγιώτης Τουμανίδης (ετών 14)
Κώστας Σκλαβούνης (ετών 16)
Ηλίας Παναγούλης (ετών 17)
Γεράσιμος Αμίτσης (ετών 18)
Γιάννης Κανελλόπουλος (ετών 18)
Σπύρος Λεωνιδάκης (ετών 18)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (ετών 19)
Νίκος Φίλος (ετών 19)
Γιάννης Διαλυνάς (ετών 20)
Ευστράτιος Λούπος (ετών 20)
Βασίλης Μάχας (ετών 20)
Μιχάλης Κωστόπουλος (ετών 21)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου(ετών 23)
Σπύρος Ανδριώτης (ετών 24)
Κώστας Καρανικόλας (ετών 26)
Μιχάλης Μάρκου (ετών 27)
Κώστας Μπίλας (ετών 28)
Αναστάσιος Πιτσόλης (ετών 30)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (ετών 34)
Αντώνης Κουρουπάκης (ετών 34)
Δημήτρης Αδαμόπουλος (ετών 40)

Τιμή και δόξα στον Νίκο Γόδα

Η ιστορία του Νίκου Γόδα, που εκτυλίχθηκε στις Φυλακές της Κέρκυρας το 1948, καταδεικνύει την αχαλίνωτη δύναμη της ψυχής. Της ανθρώπινης ψυχής, που όταν γιγαντωθεί και συναντηθεί με το πάθος, δεν λογαριάζει τίποτα. Ούτε καν το θάνατο!Ο υπερήφανος αυτός άνδρας, που λάτρεψε όσο λίγοι τον Ολυμπιακό και θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του.

Ο Γόδας ασχολήθηκε από μικρός με το ποδόσφαιρο, αρχικά στις αλάνες με τους συνομηλίκους του και αργότερα, όταν φάνηκε το ταλέντο του, σε τοπική ερασιτεχνική ομάδα της Κοκκινιάς και στον «Κεραμεικό» Καμινίων, σωματείο του ομώνυμου εργοστασίου. Μετά την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την περίοδο της κατοχής, ο Γόδας παίρνει μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, που εξελίχθηκε σε μία από τις μεγάλες αγάπες της ζωής του. Το 1942 είναι πλέον βασικός μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού και σκοράρει στην νίκη με 4-0 κατά του Εθνικού, ενώ το ίδιο κάνει και κατά του Απόλλωνα. Τον Μάιο του 1943 ξεκινά βασικός στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, στον τελικό του τουρνουά που διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους είναι πρωταγωνιστής στον τελικό αγώνα του Κυπέλλου Χριστουγέννων, όταν ο Ολυμπιακός κερδίζει τον Παναθηναϊκό με 5-2.

Την ίδια περίοδο ο Γόδας, μέλος ήδη του ΚΚΕ, συμμετέχει στην Εθνική Αντίσταση ως μαχητής του 5ου Λόχου του ΕΛΑΣ στην Κοκκινιά, δίνοντας το παρόν στους αγώνες για την Απελευθέρωση. Ο Νίκος Γόδας, το 1944, λοχαγός πλέον του ΕΛΑΣ πολέμησε τους Γερμανούς και τους έλληνες συνεργάτες τους επικεφαλής του λόχου του στη μάχη της 7ης Μαρτίου στην Κοκκινιά. Επίσης έλαβε μέρος σε μάχες στον Πειραιά και στο Πέραμα, όπως και στην κρίσιμη επιχείρηση για την προστασία της Ηλεκτρικής Εταιρείας (ΠΑΟΥΕΡ, η σημερινή ΔΕΗ Κερατσινίου) από γερμανικό σαμποτάζ, κατά την εκκένωση Αθήνας και Πειραιά από τις κατοχικές δυνάμεις.

Τον Δεκέμβρη του 1944 έλαβε μέρος στις μάχες της Αθήνας και του Πειραιά (Δεκεμβριανά). Πολέμησε τους Άγγλους στις μάχες της Δραπετσώνας, του Προφήτη Ηλία και στο νεκροταφείο της Ανάστασης στον Πειραιά. Στις συγκρούσεις αυτές η μονάδα του Γόδα είχε πολλές απώλειες. Με την αποχώρηση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από την Αθήνα και τον Πειραιά, η μονάδα του καταφεύγει αρχικά στη Λαμία και μετά στο όρος Βελούχι στη Ρούμελη, σε μονάδες του ΕΛΑΣ που βρίσκονταν εκεί.

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, ο Νίκος Γόδας επέστρεψε στον Πειραιά όπου συλλαμβάνεται και καταδικάζεται στη δίκη που έμεινε στην ιστορία ως "δίκη του ασύλου της Κοκκινιάς". Οδηγείται -αρχικά- στις Φυλακές Αίγινας (στις οποίες εξακολουθεί το άθλημα, παίζοντας στην ποδοσφαιρική ομάδα που έχουν συστήσει οι φυλακισμένοι). Ακολουθεί η κράτησή του στις Φυλακές Αβέρωφ της Λεωφόρου. Αλεξάνδρας (στο σημείο όπου αργότερα κτίστηκαν ο Άρειος Πάγος και το Εφετείο Αθηνών), επιστροφή στην Αίγινα και τελικά προώθηση σε εκείνες της Κέρκυρας (θανατοποινιτών), όπου ο Γόδας παραμένει τρία χρόνια, αρνούμενος να υπογράψει δήλωση μετανοίας για τα πολιτικά του φρονήματα ώστε να σωθεί.

Ο Νίκος Γόδας, εκτελέστηκε ως κομμουνιστής στις 19 Νοεμβρίου του 1948 στη νησίδα Λαζαρέτο της Κέρκυρας φορώντας την εμφάνιση του Ολυμπιακού, την ερυθρόλευκη φανέλα και το λευκό σορτσάκι, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία:
"Να μου ρίξετε και να με δολοφονήσετε με τη φανέλα του Ολυμπιακού, και να μη μου δέσετε τα μάτια, για να βλέπω τα χρώματα της ομάδας μου πριν από τη χαριστική βολή.
Ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός ΣΦΠ τίμησε το Νοέμβριο του 2012 τα 64 χρόνια από την εκτέλεση του.

Ο Γουλανδρής και ο Μπούκοβι

Με τον Ολυμπιακό έχουν αναδειχθεί εκατοντάδες μορφές μέσα σε αυτά τα χρόνια. Αν έπρεπε να επιλέξουμε έναν πρόεδρο και έναν προπονητή, αυτοί θα ήταν ο Νίκος Γουλανδρής και ο Μάρτον Μπούκοβι. Ο Νίκος Γουλανδρής, γεννήθηκε στην Άνδρο το 1913 και ήταν Έλληνας εφοπλιστής. Ξεκίνησε την εμπλοκή του με τον Ολυμπιακό το 1970, και έναν χρόνο αργότερα έγινε γενικός διευθυντής του. Η πολύ καλή δουλεία του, αλλά και η αγάπη του για τον Ολυμπιακό, τον ώθησαν να γίνει πρόεδρος της ομάδας, το 1972.

Η εκπληκτική ομάδα που δημιούργησε την περίοδο 1973-1974 πραγματοποίησε ένα απίστευτο ρεκόρ το οποίο μέχρι και σήμερα, δεν έχει καταφέρει να το σπάσει καμία ομάδα. Συγκεκριμένα, μετά το τέλος του Πρωταθλήματος, η ομάδα είχε συνολικό απολογισμό 102 τέρματα υπέρ και μόνο 14 κατά. Το επόμενο έτος, η ομάδα βελτίωσε το αμυντικό της ρεκόρ, έχοντας μονάχα 13 γκολ παθητικό. Ο Νίκος Γουλανδρής θεωρείται ένας από τους καλύτερους προέδρους της ιστορίας του Ολυμπιακού. Δυστυχώς όμως, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την οποιαδήποτε ενασχόληση που είχε με το ποδόσφαιρο. Τελικώς, πέθανε το 1983 σε ηλικία 70 ετών.

Ο  μύθος λέει ότι τα τελευταία του λόγια ήταν τα παρακάτω:
«Δεν είμαι στεναχωρημένος εξαιτίας του επερχόμενου θανάτου μου. Αυτό που πραγματικά με θλίβει, είναι το γεγονός ότι δεν θα μπορώ ξανά να παρακολουθήσω με τα μάτια μου, την αγαπημένη μου ομάδα, τον Ολυμπιακό».

Ο Μάρτον Μπούκοβι (10 Δεκεμβρίου 1904 - 11 Φεβρουαρίου 1985) αποτέλεσε μαζί με τον Γκούσζταβ Σέμπες και τον Μπέλα Γκούτμαν την αφρόκρεμα των Μαγυάρων προπονητών του 20ου αιώνα και εισήγαγε μαζί τους το σύστημα 4-2-4 (σύστημα με το οποίο μεγαλούργησε η βραζιλιάνικη σχολή) στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Άσκησε την προπονητική και στην Ελλάδα καθοδηγώντας τον Ολυμπιακό τη διετία 1965-67, τελευταία ομάδα που προπόνησε στην τριακονταετία που έμεινε στους πάγκους. Μάλιστα, στον Ολυμπιακό κατάφερε να πετύχει ένα ιστορικό ρεκόρ το οποίο χρειάστηκε να περάσουν 46 χρόνια για να καταρριφθεί. Επρόκειτο για το καλύτερο ξεκίνημα ελληνικής ομάδας στο πρωτάθλημα, με την ομάδα του Μπούκοβι να πετυχαίνει 12 νίκες στις πρώτες 14 αγωνιστικές. Το Δεκέμβριο του 2013, ο Ολυμπιακός επί Μίτσελ, κατάφερε να σπάσει το συγκεκριμένο ρεκόρ πετυχαίνοντας 13 νίκες στα 14 πρώτα παιχνίδια. Επίσης η ομάδα του Σίλβα κατάφερε να σπάσει εφέτος το ρεκόρ που κατείχε απ την σεζόν 1966-1967 με τις 11 σερί νίκες σταματώντας στις 17.

Ο Μάρτον  Μπούκοβι δεν ήταν απλά ένας προπονητής που χάρισε τίτλους στον Ολυμπιακό. Έφυγε την 13η Δεκεμβρίου του 1967. Εκατοντάδες φίλαθλοι που είχαν μαζευτεί έξω από το ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Μπούκοβι και ο βοηθός του (παλαίμαχος άσος της Ουγγαρίας του ‘54), Μίχαϊ Λάντος, του ζητούσαν μετ’ επιτάσεως να μείνει στον Ολυμπιακό. Αλλά κάτι τέτοιο ήταν πάνω από τις δυνάμεις όλων. Η χούντα των συνταγματαρχών είχε πια εδραιωθεί στην εξουσία, έχοντας βάλει δικούς της ανθρώπους και στις διοικήσεις των ποδοσφαιρικών ομάδων. Και ένας Ούγγρος προπονητής, ο οποίος μάλιστα ήταν δηλωμένος κομμουνιστής, ήταν ανεπιθύμητος. Ακόμα κι αν ήταν τόσοαγαπητός στον κόσμο όσο ήταν ο Μπούκοβι.

Η «θρυλική» τρομπέτα

Ο Ατίλιο ή Αττίλιο (κατά κόσμων Βασίλης Δουρίδας) ήταν φυσιογνωμία των ελληνικών γηπέδων, ένθερμος οπαδός του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ελλάδος και τρομπετίστας της εξέδρας των δύο ομάδων.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942. Φοίτησε στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθήνας, αλλά παράτησε τις σπουδές του στο 4ο έτος της φοίτησής του, λόγω του μεγάλου του πάθους για τον Ολυμπιακό. Ήταν ενεργός φίλαθλος που ξεσήκωνε τους οπαδούς στην κερκίδα του Ολυμπιακού, αλλά και της Εθνικής ομάδας με την τρομπέτα του. Το παρατσούκλι του Αττίλιο βγήκε από έναν άλλο φίλαθλο του Ολυμπιακού, που μετά από ένα περιστατικό στην κερκίδα του Ολυμπιακού, τον αποκάλεσε έτσι παρομοιάζοντάς τον με τον ομώνυμο γνωστό παλαιστή της εποχής.

Με την τρομπέτα του, ένωνε χιλιάδες χέρια και φωνές στην εξέδρα για χρόνια. Κάποτε οι γιατροί τού είχαν πει ότι δεν θα αντέξουν τα πνευμόνια του. "Τι με νοιάζει; Εγώ για τον Ολυμπιακό ζω", απαντούσε ο ίδιος. Σε κάθε παιχνίδι ήταν εκεί, στο κάγκελο της εισόδου της Θύρας 7, με την θρυλική τρομπέτα του να ξεσηκώνει τους φιλάθλους και να διηγείται με καλαμπούρι τις περιπέτειές του.Τη δεκαετία του `90 είχε γίνει στόχος άνανδρων επιθέσεων.

Του είχαν στήσει δύο φορές καρτέρι, χτυπώντας τον βάναυσα. Η ατίθαση ζωή που έκανε επιβάρυνε σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν και το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου του 1994 έφυγε από τη ζωή, εξαιτίας ενός πνευμονικού οιδήματος. Χιλιάδες φίλοι του Ολυμπιακού συνόδευσαν το Βασίλη Δουρίδα στην τελευταία του κατοικία, μέσα σε ένα κόκκινο φέρετρο. Ήταν η τελευταία του επιθυμία... Ο Αττίλιο ήταν μια από τις πιο συμπαθείς φιγούρες των ελληνικών γηπέδων. Άνθρωπος απλός, πράος και "άρρωστος" με τον Ολυμπιακό.

Η τρομπέτα του συγκλόνιζε. Έδινε παλμό στον κόσμο και "φτερά στα ποδάρια" των ποδοσφαιριστών. Ποτέ δεν είχε... ηγετικές βλέψεις στην "ερυθρόλευκη" εξέδρα και είχε κερδίσει το σεβασμό όλων. Ακόμα και των αντιπάλων, έστω κι αν κάποιοι άνανδροι τον είχαν χτυπήσει, σε συμπλοκές έξω από τα γήπεδα.

Τμήματα Ολυμπιακού:
Ο Ολυμπιακός διατηρεί τα εξής 20 τμήματα από τα οποία τα 14 είναι ολυμπιακά: ποδόσφαιρο ανδρών, μπάσκετ ανδρών, ποδόσφαιρο νέων, ποδόσφαιρο γυναικών, μπάσκετ γυναικών, βόλεϊ ανδρών, βόλεϊ γυναικών, πόλο ανδρών, πόλο γυναικών, κολύμβηση, στίβος, ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, κανόε καγιάκ, πινγκ πονγκ, ξιφασκία, πυγμαχία, σκοποβολή, κικ μπόξινγκ και ταε κβο ντό.

Στο παρελθόν υπήρξαν τμήματα του συλλόγου στα: ενόργανη γυμναστική, ποδηλασία, χάντμπολ ανδρών και γυναικών, σκάκι, καταδύσεις, τένις, συγχρονισμένη κολύμβηση, πάλη, άρση βαρών, ποδοαντισφαίριση όπως και η ομάδα μηχανοκίνητου αθλητισμού SuperleagueFormula. Αυτά πλέον δεν υφίστανται ή παραμένουν ανενεργά.

Φανέλα

Από την ίδρυσή του, η κύρια φανέλα του Ολυμπιακού είναι ερυθρόλευκη. Η φανέλα του ποδοσφαιρικού τμήματος, παλαιότερου του συλλόγου, είναι ριγωτή και υπήρξαν πολλές παραλλαγές της κατά την πορεία της ιστορίας του. Αντίθετα, η φανέλα του αντίστοιχου της καλαθοσφαίρισης υπήρξε και μονόχρωμη.



Χρόνια πολλά Θρύλε!

Αρθρογράφος: Unknown

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου