Τα σκανδαλα του Hollywood (vids & pics)

Μία ασχολία με την οποία καταπιάνονται συχνά τα κινηματογραφικά στούντιο είναι να παίρνουν μεγάλα σκάνδαλα που συντάραξαν την κοινή γνώμη και να τα μετατρέπουν σε ταινίες. Η Ελένη Ριζάκη σας παρουσιάζει 5 σκάνδαλα που έγιναν ταινίες και πρέπει να τις δείτε.


Αναγνωρίζω πως το να μεταφέρεις ένα σκάνδαλο στη μεγάλη οθόνη είναι μεγάλη ευθύνη. Κι αυτό επειδή συνήθως εμπλέκονται ισχυροί άνθρωποι τους οποίους και καλείσαι να αντιμετωπίσεις. Όμως όσοι ασχολούνται με τις τέχνες πρέπει να είναι τολμηροί και να αψηφούν φόβους κι αμφιβολίες για τυχόν συνέπειες. Άλλωστε όπως λένε, η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς και παίρνοντας ως παράδειγμα τις 5 ταινίες του αφιερώματος, μάλλον ισχύει το ρητό.

All the President’s Men (1976):



Στις 17 Ιουλίου του 1972, παραμονές των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, πέντε άνδρες στα γραφεία των δημοκρατικών στο κτίριο Watergate. Οι πέντε άνδρες πιάνονται, δικάζονται αλλά αθωώνονται αφήνοντας πολλούς να αναρωτιούνται. Δύο δημοσιογράφοι, ο Carl Bernstein κι ο Bob Woodward, αποφασίζουν να ψάξουν τι πραγματικά συνέβη και να απαντήσουν στα ερωτηματικά. Κάπως έτσι ξέσπασε το διάσημο πολιτικό σκάνδαλο Watergate που έμελλε να είναι κι η αρχή του τέλους της προεδρίας του Richard Nixon. Συνοπτικά, πρόκειται για τη συνεχή κι επίμονη μυστική παρακολούθηση των Δημοκρατικών από τους Ρεπουμπλικανούς αλλά και τον ίδιο το Nixon με στόχο την επανεκλογή του. Γύρω από όλα αυτά τα γεγονότα και τα πρόσωπα περιστρέφεται η υπόθεση της ταινίας. Στους ρόλους των δύο δημοσιογράφων συναντάμε τους Dustin Hoffman και Robert Redford. Η ταινία αποτέλεσε εισπρακτική επιτυχία το 1976, προτάθηκε για 8 Όσκαρ από τα οποία κέρδισε τα 4 και από το 2007 συγκαταλέγεται στις 100 καλύτερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.




The Big Short (2015):



Για το «Μεγάλο Σορτάρισμα» έχουμε ξαναμιλήσει εδώ στο Mix This αφού έχουμε γράψει προς τιμή του κι ολόκληρη διθυραμβική κριτική! Γι’ αυτό θα μπορούσα ως αντιπροσωπευτικό οικονομικό σκάνδαλο να διαλέξω το «Λύκο της Wall Street», μια ταινία που δεν έχουμε ξαναπαρουσιάσει και που έχει και πρωταγωνιστή το Leonardo DiCaprio. Όμως δεν μπορώ να πω πως η ιστορία του Λύκου με σόκαρε το ίδιο με του “The Big Short”. Το Σορτάρισμα είναι μια εξαιρετικά επίκαιρη ταινία και βασισμένη σε πραγματικούς χαρακτήρες, που περιγράφει με μια μίξη χιούμορ και δράματος κι ενίοτε οικονομικούς όρους όλα όσα συμβαίνουν στην παγκόσμια οικονομία -και την καθημερινότητά σου- τώρα κι όσα συνέβησαν πριν 5 χρόνια και πριν 10. Είναι η απάντηση στην καθολική ερώτηση «μα πώς φτάσαμε ως εδώ;», την οποία απάντηση ίσως ξέρεις ήδη αλλά βλέποντάς τη σε ταινία και δη αμερικανική, φαντάζει ακόμη περισσότερο σοκαριστική. Κι αν τα βάλεις και σε μια σειρά μετά το τέλος στης ταινίας θα ανακαλύψεις κάτι που θα σε πάει πολύ μπροστά: τι πα’ να πει καπιταλισμός.




Spotlight (2015):



Ψηφίστηκε από τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών κι Επιστημών ως η καλύτερη ταινία για την περασμένη χρονιά. Η ταινία μας πάει στο 2002 και τις 17000 περιπτώσεις παιδεραστίας από 70 ιερείς, μια αποκάλυψη της δημοσιογραφικής ομάδας “Spotlight” που απασχόλησε μέχρι και το Βατικανό. Το “Spotlight” μπορεί να κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας και του Πρωτότυπου Σεναρίου στα φετινά Όσκαρ αλλά ήταν προτεινόμενο και για άλλα 4 βραβεία, του Β’ Γυναικείου Ρόλου για τη Rachel McAdams που υποδύθηκε το μοναδικό θηλυκό μέλος της Spotlight, του Β’ Ανδρικού Ρόλου για το Mark Ruffalo, της Καλύτερης Σκηνοθεσίας και του Καλύτερου Μοντάζ. Οι Liev Schreiber, John Slattery, Michael Keaton, Stanley Tucci και Brian d’ Arcy James συμπληρώνουν το δυναμικό καστ.




Erin Brockovich (2000):



Η Erin Brockovich είναι μια αληθινή ιστορία και ταινία-ύμνος στην ανθρώπινη θέληση. Η Erin Brockovich (Julia Roberts) μπορεί να είναι μια άνεργη, διαζευγμένη μητέρα, που εκ πρώτης όψεως μοιάζει με γυναίκα ελευθέρων ηθών, όμως η πρόσληψή της σε ένα δικηγορικό γραφείο είναι η ευκαιρία της να αποδείξει ποια πραγματικά είναι και τι είναι πρόθυμη κι ικανή να καταφέρει. Μέσω μιας υπόθεσης που έπεσε τυχαία στα χέρια της, κατάφερε να αποκαλύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο της εταιρείας Pacific Gas and Electric Company: τη συγκάλυψη της βιομηχανικής δηλητηρίασης και την απειλή της υγείας των κατοίκων μιας ολόκληρης πόλης. Το ζήτημα έφτασε μέχρι τις αίθουσες του δικαστηρίου κι οι κάτοικοι μαζί με την Brockovich δικαιώθηκαν αποσπώντας ένα συμβιβασμό και πολλά εκατομμύρια από την εταιρεία. Η ταινία με τη σειρά της απέσπασε 5 υποψηφιότητες για βραβεία Όσκαρ συμπεριλαμβανομένου της Καλύτερης Σκηνοθεσίας και του Α’ Ανδρικού Ρόλου για τη Roberts, το οποίο και κέρδισε.




The Fifth Estate (2013)




Το Fifth Estate θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια ταινία για ένα σκάνδαλο που αποτελεί την πηγή των σύγχρονων σκανδάλων. Είναι η ταινία που βασίζεται στην ιστορία των ιδρυτών των Wikileaks, της διαδικτυακής πλατφόρμας που αραιά και που προκαλεί φρενίτιδα στα παγκόσμια ΜΜΕ με τις αποκαλύψεις της. Τα Wikileaks δημιουργήθηκαν από τους Julian Assange (Benedict Cumbercatch) και Daniel Berg (Daniel Bruhl) με σκοπό την παρακολούθηση ισχυρών προσώπων και την αποκάλυψη των μυστικών τους στο ευρύ κοινό. Η ταινία δεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία ενώ οι κριτικές ήταν από μέτριες έως κακές έχοντας καλά λόγια μόνο για τον Cumbercatch. Δεν πειράζει όμως, κρατάμε το γεγονός ότι τουλάχιστον εδέησε κάποιος να κάνει ταινία για το φαινόμενο του 21ου αιώνα που ακούει στο όνομα Wikileaks.


Αρθρογράφος: Unknown

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου