Και εγενετο BBC World News!

Ήταν 11 Μαρτίου του 1991 όταν ένα απ' τα μεγαλύτερα δίκτυα παγκοσμίως, το ΒΒC World News συστήθηκε πρώτα στο αγγλικό κοινό και μετά σε όλο τον κόσμο. Από τότε που βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα, κι ενώ το κανονικό BBC, η κρατική τηλεόραση στην Αγγλία, συμπλήρωνε 69 χρόνια ζωής, ποιος να φανταζόταν την συνέχεια που θα έχει. Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανδρέκας.



Η ιστορία του και η ίδρυσή του.

Το BBC WORLD NEWS είναι ένα κανάλι με παγκόσμια ενημέρωση. Έχει το μεγαλύτερο ακροατήριο του κάθε καναλιού BBC, με κατ 'εκτίμηση 76 εκατομμύρια τηλεθεατές κάθε εβδομάδα απ  το 2014 και μετέπειτα.

Απασχολεί περισσότερους ανταποκριτές και δημοσιογράφους και έχει τα περισσότερα διεθνή γραφεία από οποιοδήποτε άλλο κανάλι ειδήσεων. Ξεκίνησε την λειτουργία του στις 11 Μαρτίου του 1991 ως BBC World Service Television μετά από δύο εβδομάδες πιλοτικού προγράμματος σε όλη την Ευρώπη. Κάθε μέσα είχε ένα ημίωρο δελτίο ειδήσεων στις 19:00 GMT. Την Τρίτη 26 Ιανουαρίου του 1995, ο σταθμός διαχωρίστηκε σε δύο τηλεοπτικά κανάλια: 

  • Το 24ωρο ελεύθερο παγκόσμιο δορυφορικό κανάλι BBC World (το οποίο το 2008 πήρε το τρέχον του όνομα, ως BBC World News).
  • Το 24ωρο ψυχαγωγικό καλωδιακό κανάλι  BBC Prime (το οποίο την περίοδο 2006-2009 πήρε το τρέχον του όνομα, ως BBC Entertainment). 

Το 1995 μετονομάστηκε σε BBC World και το 2008 πήρε το τρέχον του όνομα με την πρόσθεση της λέξης News. Εκπέμπει πρόγραμμα 24 ώρες το 24ωρο περιλαμβάνοντας ειδήσεις, ντοκιμαντέρ, lifestyle εκπομπές και συνεντεύξεις. Απασχολεί τους περισσότερους εργαζόμενους από κάθε άλλο κανάλι παγκοσμίως. 




Διάφορες καινοτομίες




Από το 1995, η υπηρεσία έχει περάσει από αρκετές αλλαγές branding. Μέχρι το 1997, το κανάλι είχε λίγα και όχι καλά γραφικά για να εμφανιστεί το όνομα του καναλιού, με το στούντιο να είναι  το ίδιο με εκείνο που χρησιμοποιείται για το BBC News στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως μέρος μιας σημαντικής εταιρικής στον επανασχεδιασμό του BBC (η οποία περιελάμβανε ένα νέο λογότυπο για την εταιρεία στις 4 Οκτωβρίου 1997) το κανάλι έλαβε το πρώτο κύριο ανανέωσης του στις 9 Νοεμβρίου του 1997, την ημέρα που το BBC News 24 ξεκίνησε. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορα γραφικά με φανταστικές σημαίες στην αρχή και στην συνέχεια  με κάποιες πραγματικά. Οι ιθύνοντες των συγκεκριμένων τα ανέπτυξαν στον  υπολογιστή και αναπτύχθηκαν στην συνέχεια  από το γραφείο σχεδιασμού Lambie-Nairn.

Μια άλλη μεγάλη ανάκαμψη για το BBC World πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2000, όπου ενώνεται  με το επίσημο  κανάλι ειδήσεων του BBC που υιοθετήθηκε το 1999. Η νέα ομοιόμορφη εμφάνιση έγινε από κόκκινο και κρέμα και σχεδιάστηκε από Lambie-Nairn, με μουσική βασισμένη  σε ένα στυλ που περιγράφεται ως «τύμπανα και ήχους» που αποτελούνται από τον David Lowe, μια απόκλιση από τις γενικές ορχηστρικές εκδοχές των άλλων προγραμμάτων ειδήσεων.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2003 μια δεύτερη αλλαγή υπήρξε, καθώς  χρησιμοποίησαν  τα ίδια »τύμπανα και μπιπ» σε μουσικό ύφος, αλλά νέα γραφικά υπήρξαν όμως, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα με εκείνη του 1999. Η μουσική άλλαξε ελαφρώς, ενώ το κύριο χρώμα σχεδίου έγινε μαύρο και κόκκινο, με στούντιο χρησιμοποιώντας παγωμένος γυαλί, λευκό και κόκκινο χρώμα. Αργότερα, το 2004, το σύνθημα του καναλιού ήταν το putting news first(τοποθετώντας πρώτα τα νέα), αντικαθιστώντας μια ευρύτερη άποψη απ το κοινό που θέλανε να ονομαστεί αλλιώς. Η γραφική ανανέωσης εισήχθη το 2003 και ξανανανεώθηκε τον  Μάιο του 2006 με ένα πιο κόκκινο εξόδου. Στις 22 Ιανουαρίου 2007 μια νέα ανανέωση  υποβλήθηκε με βάση τα προηγούμενα  γραφικά, δηλαδή  ένα κόκκινο χρώμα με ετικέτες που καλύπτουν ένα κόκκινο και μαύρο earthglobe μαζί με το λογότυπο του BBC.

Το σημερινό  όνομα του καναλιού εισήχθη στις 21 Απριλίου 2008, ως μέρος των 550.000  δολαρίων της παραγωγής ειδήσεων του BBC αλλά και με οπτική ταυτότητα. Το BBC World News αργότερα μετακόμισε στο ανακαινισμένο πρώην στούντιο του BBC News 24 (τώρα BBC News). Νέα γραφικά παρήχθησαν από το γραφείο σχεδιασμού Lambie-Nairn και η μουσική επαναδιατυπώθηκε από τον David Lowe.


Η μετακίνησή του στο ραδιομέγαρο του BBC. 

Στις 14 Ιανουαρίου του 2013, ο σταθμός μετακόμισε στο Ραδιομέγαρο, διότι μέχρι τότε στεγάζονταν στο Κέντρο Τηλεόρασης του BBC. Η μετακίνηση αυτή είναι μέρος της μετακόμισης του BBC News κι άλλων ραδιοφωνικών σταθμών σε ένα κτήριο που βρίσκεται στο Λονδίνο. Το BBC γι αυτήν την κίνηση  πλήρωσε  1 δισ. λίρες Αγγλίας για να χτιστούν νέες αίθουσες σύνταξης και νέα τηλεοπτικά στούντιο. 



Πέντε πράγματα που έχουν αλλάξει το κανάλι τα τελευταία 25 χρόνια




Τεχνολογία: Μέχρι το 1991, η μετάδοση ειδήσεων  είχε ήδη υποστεί μια ριζοσπαστική αλλαγή, χάρη στην πρόοδο από την ταινία στην βιντεοκασέτα στη δεκαετία του 1980. Η μεγαλύτερη πρόσβαση στην δορυφορική τεχνολογία, έγινε ευκολότερο για τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να φτάνει το σήμα σε όλο τον κόσμο, και για τους δημοσιογράφους μια νέα δέσμη εικόνας στα στούντιο. Η ανάπτυξη του Διαδικτύου - ειδικά με μεγαλύτερο εύρος ζώνης - άλλαξαν τα πράγματα ακόμη περισσότερο, επιτρέποντας το υλικό  να αποστέλλεται μέσω ενός φορητού υπολογιστή και ένα μικροσκοπικό  πιάτο - που σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να καλύπτουν ρεπορτάζ από τις πιο απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές στη Γη, είτε πρόκειται για μια εμπόλεμη ζώνη ή η Ανταρκτική.

Σήμερα, η τεχνολογία κάνει πράγματα που δεν θα μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί εκείνες της εποχές. Ένα απλό κινητό τηλέφωνο είναι ένα βίντεο κάμερα και πομπός σε ένα. Οι  Υπολογιστές αρχικά και τώρα το 4G κινητής τεχνολογίας, σημαίνει ότι ολόκληρα προγράμματα μπορούσαν  να επεξεργαστούν και να  μεταδίδουν ειδήσεις απ το ένα στούντιο στο άλλο.  BBC World News »πρόγραμμα τεχνολογία Κάντε κλικ έχει γυρίστηκε μόνο ένα ολόκληρο επεισόδιο χρησιμοποιώντας κάμερες 360 μοιρών. Αυτήν τη στιγμή δοκιμάζεται  αυτοματοποιημένη τεχνολογία voice-over, το οποίο έχει τη δυνατότητα να παράγει φράσεις  και υπότιτλους σε απευθείας σύνδεση με διάφορα πακέτα σε γλώσσες που ομιλούνται σε όλο τον κόσμο. Οι Drones έχουν μεταμορφώσει το είδος των εικόνων, για να βλέπουν αν είναι εικόνες από δεξιά στην καρδιά της δράσης ή σαρωτικές εναέρια πλάνα που δείχνουν κλίμακας, όπως αυτές της συντριπτικής στο στρατόπεδο προσφύγων στην Τουρκία η στα  συριακά σύνορα. Η Εικονική Πραγματικότητα έχει γίνει διαθέσιμη σε όλους σήμερα.

Κοινό: Για ειδησεογραφικούς οργανισμούς να επιβιώσουν σε ένα όλο και πιο ανταγωνιστικό κόσμο, θα πρέπει να δώσουν στο κοινό τι θέλουν, πότε και πώς το θέλουν. Το 1991, το κοινό θα συντονιστεί στον αγαπημένο ραδιοφωνικό σταθμό τους για τα πρωτοσέλιδα στην κορυφή της ώρας, ή να περιμένει να πάρει την καθημερινή του ενημέρωση  από το βράδυ δελτίο ειδήσεων. Όταν το BBC ξεκίνησε διεθνείς ειδήσεις στην τηλεόραση, ήταν μέσω ενός  δελτίου 30 λεπτά. Τώρα οι τηλεθεατές αναμένουν άμεση κάλυψη,ώστε να ενημερώνονται  συνεχώς. Δεν θέλουν να περιμένουν και το θέλουν  όπου και αν βρίσκονται - στην τηλεόραση τους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια που ζούνε στον κόσμο της τεχνολογίας αλλά και στο ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο και στο τηλέφωνο ή το tablet τους, όπου κι αν βρίσκονται. Η πλειοψηφία των online κυκλοφοριών προέρχεται τώρα από κινητές συσκευές, ξεκινώντας ένα νέο πρόγραμμα που ονομάζεται Newstream, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία περιεχομένου το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για κινητά, όπως πλάνα που είναι γυρισμένα σε κατακόρυφο και όχι στη μορφή του τοπίου.

Δημοσιογραφία των πολιτών: Στην Boxing Day 2004, ένα τσουνάμι προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία. Το Facebook ήταν στα σπάργανα, το Twitter δεν γεννήθηκε, και όμως το BBC έλαβε χιλιάδες αυτόκλητα βίντεο, εικόνες κινητού τηλεφώνου και αυτόπτες μάρτυρες. Εκείνη την ημέρα, η γραμμή μεταξύ του κοινού και των παραδοσιακών δημοσιογράφων έγινε λιγότερο διακριτική. Μεγάλο μέρος του υλικού που έλαβαν, εστάλη μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των κινητών τηλεφώνων για τους συγγενείς, που το έστειλαν διάφοροι  ειδησεογραφικοί οργανισμοί. Μια εβδομάδα μετά την καταστροφή, το  BBC News είχε λάβει 50.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα messageboard ήταν γύρω στα 400.000. Ήταν λίγο αργότερα όταν  ξεκίνησε το  User Generated  Hub Περιεχόμενο. Δηλαδή  μια ομάδα ανθρώπων που προμηθεύονταν ώστε να ελέγξουν  το καλύτερο  τρίτο βίντεο, μέρος από τα τεράστια ποσά που είναι διαθέσιμα.

Πίσω στο 2005, τα e-mail και messageboards ήταν τα κύρια μέσα επικοινωνίας. Τώρα τα smartphones, τα προσωπικά μηνύματα και οι  συνεχείς  ροές  εφαρμογών και μια πληθώρα, social media, έχουν επαναπροσδιορίσει την πρόκληση της αναζήτησης, ανακάλυψης και επαλήθευση UGC.  Υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι και ομάδες που  στρεβλώνουν τις εικόνες για να παραπλανήσουν τους δημοσιογράφους. Υπάρχει μια  ομάδα η οποία είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση ότι κάθε υλικό που χρησιμοποιείται, συμμορφώνεται με τις αυστηρές προδιαγραφές συντακτικής του BBC. Χρησιμοποιούν μια σειρά από τεχνικές όπως η αναγνώριση εικόνας και το λογισμικό geolocation για να βεβαιωθούν  ότι είναι ακριβείς για το κοινό τους.

Social Media: Το 2009, ένα επιβατικό αεροσκάφος συνετρίβη στον ποταμό Hudson στη Νέα Υόρκη. Οι χρήστες του Twitter το ανακάλυψαν, την ιστορία 15 λεπτά πριν από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Ένας παρευρισκόμενος  πήρε μια εικόνα απ την συντριβή του αεροσκάφους και το ανέβασα στο Twitpic. Η απάντηση στην εικόνα του άφησε άφωνη την υπηρεσία.

Από τότε, μια ολόκληρη σειρά από νέες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει μέρος της καθημερινής ζωής - Instagram, Snapchat, εφαρμογές όπως WhatsApp και Viber συνομιλία. Πιο πρόσφατα, οι εφαρμογές ζωντανής ροής έχουν ληφθεί σε νέα επίπεδα. Οι ομοίους του Facebook Αναφέρει ότι τα NomadCast, MyEye, Meerkat και Periscope επιτρέπουν στους ανθρώπους να δείτε ζωντανά βίντεο απευθείας από την καρδιά των γεγονότων.

Τα Κοινωνικά μέσα ενημέρωσης είναι μεγάλη για την ταχύτητα, αλλά όχι απαραίτητα για την ακρίβεια, οπότε υπάρχει πολύ ακόμα ένα ρόλο για τα παραδοσιακά εμπορικά σήματα των μέσων ενημέρωσης στην παροχή να  επαληθεύονται ειδήσεις, είτε στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, είτε σε απευθείας σύνδεση ή σε μία από τις αυξανόμενους αριθμούς κοινωνικές πλατφόρμες μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Παγκοσμιοποίηση: Πέρυσι, το BBC World News διεξήγαγε μια έρευνα που έδειξε ότι τα δύο τρίτα των ανθρώπων που αισθάνονται ότι οι ιστορίες ειδήσεων από άλλα μέρη του κόσμου είναι τώρα μεγαλύτερη σημασία σε αυτά από ό, τι ήταν στο παρελθόν. Επτά από τους 10 άνθρωποι θεωρούν ότι ανησυχούν περισσότερο για τα παγκόσμια γεγονότα από ποτέ, με την τρομοκρατία, τη σύγκρουση, την υγεία και το περιβάλλον στην κορυφή της λίστας των θεμάτων.

Ως παγκόσμιος οργανισμός, με δημοσιογράφους στο έδαφος είναι το κλειδί για την αφήγηση της ιστορίας. Το BBC έχει δημοσιογράφους  σε περισσότερα σημεία από οποιοδήποτε άλλο διεθνές ειδησεογραφικό κανάλι, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να καλύψει πιο γρήγορα τα γεγονότα από οποιοδήποτε άλλον.  Όπως για παράδειγμα μια μεγάλη ιστορία που καλύπτει μια σειρά από διαφορετικές τοποθεσίες, όπως η κατάρριψη του αερoσκάφους Malaysia Airlines πτήση MH17, υπάρχουν δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα αναπτύξουν το γεγονός,  προκειμένου να καταθέσουν επισήμως τις απόψεις σου, ώστε να  δημιουργήσουν μια πραγματικά παγκόσμια προοπτική και ανάλυση για το κάθε μείζον θέμα της επικαιρότητας παγκοσμίως. 


Πολλά κορυφαία γεγονότα συνέβησαν μέχρι τώρα στα 25 χρόνια του BΒC WORLD NEWS. Τα σημαντικότερα είναι τα εξής:

-Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
-Το σκάνδαλο με το χρηματιστήριο και τον Μπίλ Κλίντον στις ΗΠΑ το 1998.
-Η καταστροφή των δίδυμων πύργων τον σεπτέμβρη του 2001.
-Ο πόλεμος στο Ιράκ και στην Βαγδάτη το 2003.
-Ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταιάνας το 1997.
-Η τρομοκρατική επίθεση στην Ισπανία το 2004.
- Η άνοδος του Ομπάμα στην εξουσία των ΗΠΑ.
-Οι ολυμπιακοί αγώνες του Λονδίνου το 2012 
-H 5ετής κρίση στην Συρία
-Το τσουνάμι στην Φουκοσίμα πριν από 5 χρόνια κι ο φονικός σεισμός.
-Η επίθεση στην Γαλλία πέρσι τον Νοέμβριο απ τους Τζιχαντιστές
-Ο σεισμός στην Χιλή το 2010 και η διάσωση των εγκλωβισμένων απ τα συντρίμμια.
-Ο θάνατος του Μπιν Λάντεν.
-Οι νέες τεχνολογίες στην ΝΑSA.

Αυτά και πολλά άλλα έχουν σημαδέψει το συγκεκριμένο κανάλι εδώ και 25 χρόνια ως σημαντικές ειδήσεις που έχουν καταγραφεί απ τους ρεπόρτερ του.

Κανάλι πραγματικής δημοσιογραφίας

25 χρόνια BBC World News. 25 χρόνια πραγματικής δημοσιογραφίας. Την ώρα που στο κανάλι έφτιαξαν ένα δίλεπτο με τα σημαντικότερα γεγονότα μέχρι στιγμής, η ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα έφτιαχνε ένα πρόμο για τον εορτασμό της με τα σημαντικότερα προγράμματά της, τα οποία παίζονται επί 5000 φορές σε επανάληψη αποβλακώνοντας κι άλλο τον τηλεοπτικό της κόσμο. 

Σε συνδυασμό με την κρατική τηλεόρασή μας την ΕΡΤ, που το επίπεδό της έχει πέσει αρκετά, που στην ουσία επίσης είναι εταιρεία λαικής βάσης και όχι κρατική τηλεόραση και εξαρτιέται από την εκάστοτε κυβέρνησή μας καταλαβαίνουμε γιατί το BBC WORLD NEWS αποτελεί όαση για την ελληνική μας τηλεόραση. Και όμως. Να τα χιλιάσει ευχόμαστε.


Αρθρογράφος: Unknown

1 σχόλια :

  1. Εξαιρετικό άρθρο!Συγχαρητήρια Κωνσταντίνε! Εύχομαι να σε εμπνέει σ' όλη σου τη δημοσιογραφική ζωή ο αέρας του BBC! Και γιατί όχι και κάποτε να δουλέψεις γι' αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή