Η Ελένη Ριζάκη τον τελευταίο χρόνο γνώρισε το γαλλικό κινηματογράφο και τον ερωτεύθηκε παράφορα. Έτσι, αποφάσισε να κάνει ένα εκτενέστατο αφιέρωμα για να τον γνωρίσουν κι οι αναγνώστες του Mix This.
Μπορεί στη σημερινή εποχή όταν ακούμε τη λέξη «κινηματογράφος» το μυαλό μας να τρέχει αμέσως σε μεγάλα και υπέρλαμπρα studios του Hollywood αλλά ακόμα κι η Αμερική έχει αντίπαλα δέοντα όπως ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος. Βασιλισσά του δε, είναι η Γαλλία κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτό το μεγάλο αφιέρωμα.
Λόγω της επικράτησης του Hollywood -θεματολογικά
και γλωσσικά- στα κινηματογραφικά δρώμενα, ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος στο
σύνολό του τυχαίνει να αντιμετωπίζεται μερικές φορές στερεοτυπικά ως ταινίες
που απευθύνονται σε μια κινηματογραφική ελίτ.
Βέβαια ο γαλλικός κινηματογράφος εξαιρείται γιατί πάντα αντιστάθμιζε την ποιότητα και το εμπόριο με μεγάλη επιτυχία και σε όλη την πορεία εξέλιξής του είχε να δώσει κάτι καινούριο.
Βέβαια ο γαλλικός κινηματογράφος εξαιρείται γιατί πάντα αντιστάθμιζε την ποιότητα και το εμπόριο με μεγάλη επιτυχία και σε όλη την πορεία εξέλιξής του είχε να δώσει κάτι καινούριο.
Από πού
κατάγεται ο κινηματογράφος;
Ο κινηματογράφος έχει καταγωγή κι είναι γαλλική. Κάνοντας ένα
μικρό ταξίδι στο χρόνο πίσω στο Παρίσι του μακρινού 1894, βρισκόμαστε στη
γέννηση της έβδομης τέχνης με πατέρες τους αδελφούς Lumière.
Οι Auguste και Louis Lumière γεννήθηκαν
στη Besançon, μεγάλωσαν στη Lyon κι οι γονείς του ήταν φωτογράφοι. Το 1884
είχαν με τους γονείς τους μια μικρή εργοστασιακή μονάδα με είδη φωτογραφίας κι
όταν ο πατέρας τους συνταξιοδοτήθηκε άρχισαν να φτιάχνουν κινούμενες εικόνες
χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά τη μηχανή του κινηματογράφου.
Η πρώτη τους ταινία ήταν η έξοδος των εργατών από το εργοστάσιό τους στις 19 Μαρτίου 1896 κι είχε διαρκεί 46 δεύτερα. Το 1895 θεωρείται το έτος γέννησης του κινηματογράφου μιας και στις 28 Δεκεμβρίου οι αδελφοί Lumière παρουσίασαν την πρώτη τους ταινία για πρώτη φορά σε ευρύ κοινό στο Grand Café του Παρισιού.
Ακόμη και τα πρώτα του
κινηματογράφου συνδέονται άμεσα με τη Γαλλία και κυρίως με το όνομα του Γάλλου
κινηματογραφιστή George Méliès, ο άνθρωπος που έμεινε
γνωστός για κλασικές κινηματογραφικές τεχνικές όπως τα σπέσιαλ εφέ. Το 1897 η
τεχνολογία του κινηματογράφου ήταν πασίγνωστη κι έτσι αγόρασε από τους αδελφούς
Lumière κι άλλους τεχνικούς τις
πρώτες επαγγελματικές του κάμερες. Η πρώτη τους ταινία ήταν η έξοδος των εργατών από το εργοστάσιό τους στις 19 Μαρτίου 1896 κι είχε διαρκεί 46 δεύτερα. Το 1895 θεωρείται το έτος γέννησης του κινηματογράφου μιας και στις 28 Δεκεμβρίου οι αδελφοί Lumière παρουσίασαν την πρώτη τους ταινία για πρώτη φορά σε ευρύ κοινό στο Grand Café του Παρισιού.
Η πρώτη του ταινία είχε τίτλο “The One Man Band” κι ο Μελιέ έπαιζε ταυτόχρονα 7 διαφορετικούς χαρακτήρες, ενώ κατά τη διάρκεια της καριέρας του δημιούργησε πάνω από 500 ταινίες.
Το 1896 ήταν μια πολύ δημιουργική χρονιά για το Μελιέ. Το Μάιο ξεκινά να γυρίζει τις πρώτες του ταινίες και τον Αύγουστο να τις παρουσιάζει στο θέατρο Robert-Houdin. Το Σεπτέμβριο έχτισε ένα στούντιο έξω από το Παρίσι του οποίου οι τοίχοι και το ταβάνι ήταν γυάλινοι ώστε τα γυρίσματα να γίνονται υπό το φυσικό φως του ήλιου.
Κάτι σα θερμοκήπιο θα έλεγε κανείς. Στα τέλη του ’96 ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής του, Star Film Company. Η διασημότερη ταινία του ήταν το “A Trip to Moon” και διαρκούσε 14 λεπτά.
Είναι η ταινία που τον έκανε ευρέως γνωστό στις ΗΠΑ κι εμπεριέχει μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου. Ένας άλλος λόγος που έμεινε στην ιστορία είναι πως πρόκειται για την πρώτη έγχρωμη ταινία μιας κι ο ίδιος ο Μελιέ χρωμάτισε τα καρέ της.
Πληροφοριακά, στην ταινία του Martin Scorsese “Hugo”, υμνείται με ιδιαίτερο σεβασμό και θαυμασμό το έργο κι η συμβολή του George Méliès στον κινηματογράφο και τη μετέπειτα εξέλιξή του. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο Scorsese στην πρώτη 3D ταινία του αποφασίζει να εντάξει στη μυθοπλασία του και τον πρώτο καινοτόμο κινηματογραφιστή.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου