Πισω απ' τη μαρκιζα

Η Ουκρανία μετά το 2004 κέρδισε τον διαγωνισμό της Eurovision, όχι σε στυλ Ρουσλάνας αλλά... Τζαμάλας! Το πολιτικοποιημένο αυτό τραγούδι «συγκίνησε» την... πολιτικοποιημένη Ευρώπη, ωστόσο υπάρχουν κάποια «αλλά» στην υπόθεση.


Στην αρχή όλοι μιλούσαν για τη Ρωσία, αλλά για ένα μεγάλο διάστημα εχθές (σ.σ Σάββατο 14/5) η Αυστραλία κόντεψε να ρεζιλέψει την Ευρώπη που δεν ήθελε την ίδια την... Ευρώπη. Εν τέλει η Τζαμάλα και το «1944» έκαναν το μεγάλο comeback κερδίζοντας το διαγωνισμό.



Το νικητήριο τραγούδι έχει έντονες αναφορές στη «γενοκτονία» του Ταταρικού πληθυσμού της Κριμαίας επί Στάλιν, πράγμα που ευαισθητοποίησε σύσσωμη την ευρωπαϊκή φιλόμουση κοινότητα, δίνοντας στη Τζαμάλα και το επιτελείο της την πρωτιά.



Όλα καλά έως εδώ, αλλά για δούμε λίγο το τραγούδι «πίσω από τη μαρκίζα».

Καλό είναι κανείς να γνωρίζει πως οι Τατάρικοι πληθυσμοί διέθεσαν αρκετές δυνάμεις στο πλευρό των Ναζί κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν και, από τις αρχές του 1942 η χερσόνησος της Κριμαίας είχε περιέλθει στην κυριαρχία του Ράιχ, με μεγάλο ποσοστό του ντόπιου πληθυσμού να εκτελείται ή να αποστέλλεται στη Γερμανία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για «κοινωφελή εργασία».

Φυσικά, μόνο τυχαίο δεν είναι πως η Ουκρανία επέλεξε ένα τέτοιο τραγούδι (και συγκεκριμένα για την Κριμαία) για το διαγωνισμό της Eurovision, δυο χρόνια μετά την προσχώρηση της χερσονήσου στη Ρωσία, κατόπιν δημοψηφίσματος και στα πλαίσια του εμφυλίου στον οποίο βρίσκεται η χώρα. 

Εμφύλιος, ο οποίος ξεκίνησε γύρω από το αίτημα της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατέληξε στα γνωστά και μη εξαιρετέα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα γεράκια να αβαντάρουν και να στηρίζουν μια κυβέρνηση που αναδείχθηκε με τη στήριξη εθνικιστικών μορφωμάτων και του ένοπλου κομματιού τους, του «Δεξιού Τομέα»(ένα από τα ανδραγαθήματα του οποίου είναι και η πυρπόληση του κτιρίου των συνδικάτων στην Οδησσό από τους νεοναζί, που άφησαν πίσω τους 42 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες). 

Η απέλαση των Τατάρων, μάλιστα, αναγνωρίστηκε ως «γενοκτονία» από την κυβέρνηση του Κιέβου το 2015.

Οπότε πίσω από αυτή την «τραγική» ιστορία, κρύβεται μια άλλη πιο τραγική και απτή κατάσταση, με την Ουκρανία να βρίσκεται υπό φασιστική κυριαρχία. Το μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης είναι πανανθρώπινο και κυρίαρχο, αλλά όταν αυτό καμουφλάρεται υπό τις ευλογίες φασιστών, τότε το πράγμα κάπου βρωμάει...

Βαρετός διαγωνισμός, αλλοπρόσαλλο Live!

Εμείς εδώ στο Mix This, θέλοντας πρώτα και κύρια να διασκεδάσουμε την πλήξη μας αυτό το Σαββατόβραδο, αποφασίσαμε να καλύψουμε τον θεσμό, σχολιάζοντας (βασικά περισσότερο τρολάροντας).

Το εγχείρημα αυτό κρίθηκε επιτυχημένο. Το αποφασίσαμε λίγες ώρες πριν, μαζευτήκαμε όλοι κάπου με τα λάπτοπ μας και ξεκινήσαμε μια νέα προσπάθεια. Από μια μεγάλη παρέα για να σας κρατά παρέα...

Ευχαριστούμε λοιπόν όλους όσους σχολίασαν, διάβασαν, ή έστω πέρασαν μια βόλτα από εδώ!

Δείτε ξανά το χθεσινό LIVE:




Αρθρογράφος: Unknown

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου