Μαντζιωρης: «Η ομαδικη δουλεια φερνει επιτυχιες»

Ο επικεφαλής προπονητής των ακαδημιών μπάσκετ του Πανελευσινιακού, Μιχάλης Μαντζιώρης, παραχώρησε συνέντευξη στο Mix This και μίλησε για την «νέα πορεία» που χάραξε η ομάδα της Ελευσίνας, τονίζοντας παράλληλα πως η ομαδικότητα είναι το «μυστικό» των επιτυχιών.


Οι «σταχυοφόροι» ξεκινούν τη φετινή χρονιά με πολλές φιλοδοξίες. Οι Άνδρες θα αγωνίζονται για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στα γήπεδα της Β’ Εθνικής, ενώ τα τμήματα Νεανίδων κι Εφήβων, τα οποία προπονεί ο Έλληνας τεχνικός, ετοιμάζονται πυρετωδώς για να εμφανιστούν ανταγωνιστικά στις δύσκολες υποχρεώσεις τους.

Ο έμπειρος κόουτς μίλησε στο Mix This, στο πλαίσιο της φιλικής αναμέτρησης των Νεανίδων κόντρα στη Δάφνη Αγ. Δημητρίου, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τους παίκτες τους, για τη σχέση του με τη διοίκηση, για τη φιλοσοφία των ακαδημιών, καθώς επίσης και για τους στόχους που έχει θέσει για φέτος.

Συνέντευξη στον Κώστα Τάτση:

-Έβγαλες κάποιο συμπέρασμα με το φιλικό κόντρα στην Δάφνη;

«Περίμενα μεγαλύτερη ανταπόκριση από τα κορίτσια. Στα δύο τελευταία δεκάλεπτα έδειξαν καλά στοιχεία και έβαλα κάποια εύκολα καλάθια. Νομίζω είναι θέμα δουλειάς και υπομονής για να υπάρξει συνεχής βελτίωση. Έτσι θα φτάσουμε ψηλά».

-Είσαι επιθετικός προπονητής ή αμυντικός;

«Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν είσαι επιθετικός ή αμυντικός προπονητής. Πρέπει να δουλεύεις και τα δύο κομμάτια εξίσου καλά στην προπόνηση για να υπάρχει βελτίωση αμυντικά και επιθετικά. Το μπάσκετ είναι άθλημα που στηρίζεται στο θέαμα και στην επίθεση, αλλά για να έχεις καλά αποτελέσματα μπροστά πρέπει να ξεκινήσεις από... πίσω.

Το αμυντικό κομμάτι το βελτιώνουμε καθημερινά. Από κει και πέρα, όσον αφορά την επίθεση, χώρια από την ομαδικότητα, είναι και θέμα τελειώματος των φάσεων. Εκεί έχουμε ακόμη ένα μικρό πρόβλημα. Δεν μπορούμε να βάλουμε τα εύκολα καλάθια, με αποτέλεσμα να έρχεται η απογοήτευση, η οποία μας αποδιοργανώνει κα στην άμυνα.

Με την Δάφνη ήμασταν άστοχες. Αλλάξαμε βέβαια τον τρόπο παιχνιδιού μας στο δεύτερο μέρος, παίξαμε πιο πολύ μέσα στο καλάθι και βελτιωθήκαμε».

-Τι θα ήθελες να δεις από τις ομάδες σου μέσα στο παρκέ;

«Σκοπός μου είναι να μεταφέρω στα παιδιά, είτε είναι αγόρια, είτε κορίτσια, πως από τη στιγμή που πατάνε στο παρκέ για προπόνηση αλλά και για αγώνα, πρέπει να δίνουν το 100% της προσπάθειάς τους. Να «ματώνουν» στην άμυνα, διότι μέσα από αυτή θα μπουν τα εύκολα καλάθια και θα ανέβει η αυτοπεποίθηση της ομάδας.

Σε μια κακή επιθετικά μέρα, η άμυνα θα φέρει το θετικό αποτέλεσμα. Αν πάλι σε ένα ματς να είσαι καλός και στην επίθεση αλλά και στα μετόπισθεν, θα κερδίσεις και τον πιο δύσκολο αντίπαλο. Στηρίζομαι πάρα πολύ στην ομαδική δουλειά και όχι στην ατομικότητα του κάθε παίκτη. Εννοείται πως πρέπει να εκμεταλλευτείς τα καλά του στοιχεία, αλλά μέσα από ομαδική δουλειά».

-Ποια είναι η φιλοσοφία που ακολουθούν τα τμήματα υποδομής της Ελευσίνας;

«Τα τελευταία 2-3 χρόνια υπάρχει μια ενιαία αγωνιστική φιλοσοφία σε όλα τα τμήματα. Ένας συγκεκριμένος προγραμματισμός στο τι δουλεύει ο κάθε προπονητής, με κύριο στόχο στο μεν ανδρικό να προωθούμε παιδιά από την υποδομή, καθώς ήδη υπάρχουν έξι αθλητές εκεί και ότι αφορά τις κοπέλες, ο αποκλειστικός στόχος φέτος είναι να κατέβουμε στις Νεανίδες, χωρίς να μας ενδιαφέρει τόσο το αποτέλεσμα. Θέλουμε να χτίσουμε ένα σύνολο, ούτως ώστε να υπάρχει γυναικείο τμήμα του χρόνου, αποκλειστικά από παιδιά της περιοχής».

-Ποιος είναι ο κύριος στόχος των Εφήβων φέτος;

«Είναι η παραμονή. Τα πράγματα φέτος για το τμήμα θα είναι αρκετά δύσκολα, καθώς θα κληθούμε να αγωνιστούμε σε ένα πρωτάθλημα Α κατηγορίας, ουσιαστικά, με το περσινό παιδικό. Έχουμε ελάχιστους παίκτες γεννηθέντες το 1999 και αυτό θα μας δυσκολέψει. Ευελπιστώ πως στο τέλος θα τα καταφέρουμε».

-Πόσο εύκολο είναι για έναν προπονητή να διαχειρίζεται κορίτσια και αγόρια -ουσιαστικά- ταυτόχρονα;

«Είναι θέμα εμπειρίας και διαχείρισης. Έχω δουλέψει επαγγελματικά σε ψηλές κατηγορίες, τόσο με άντρες όσο και με γυναίκες. Σίγουρα με τις κοπέλες πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός στο λόγο σου. Είναι πιο ευαίσθητες και πρέπει να τις εμψυχώνεις συνέχεια. Μόνο έτσι θα καταφέρεις να τις κερδίσεις. Γενικά ένας κόουτς, είτε αγοριών, είτε κοριτσιών, θα πρέπει να προσπαθεί να περάσει στα παιδιά του την φιλοσοφία “παίζω και για τον προπονητή μου”».

-Το ανδρικό τμήμα πώς το βλέπεις;

«Αρχικά να τονίσουμε πως φέτος το πρωτάθλημα θα είναι πολύ καλύτερο. Οι ομάδες έχουν δυναμώσει πολύ. Νομίζω εμείς θα είμαστε στα ίδια επίπεδα. Θα είναι ένα σκληρό πρωτάθλημα. Δεν θα κινδυνεύσουμε. Θα κάνουμε μια πορεία αντίστοιχη της περσινής. Είμαστε μια ομάδα με αγωνιστικό πλάνο, σοβαρή, πειθαρχημένη και αυτό θα μας φέρει αποτελέσματα που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε μια αξιόλογη πορεία».

-Πώς θα χαρακτήριζες τη σχέση σου με τη διοίκηση;

«Βρίσκομαι στην Ελευσίνα τα τελευταία πέντε χρόνια. Πλέον τη θεωρώ δεύτερο σπίτι και δεύτερη οικογένειά μου. Αφιερώνω πολλές ώρες κάθε μέρα εδώ. Είναι η ίδια διοίκηση που ανέβασε την ομάδα στην Α1. Υπάρχει μια σταθερότητα και στο διοικητικό κομμάτι αλλά και στο οικονομικό. Αυτό είναι και το πιο σπουδαίο πράγμα για να προχωρήσει ένα σύνολο. Μετά φυσικά συμβάλλουν οι προπονητές και οι παίκτες.

Υπάρχει μια σταθερή και πάνω απ’ όλα τίμια διοίκηση. Είμαι ενθουσιασμένος με την ομάδα και πιστεύω πως εδώ είναι... παράδεισος. Το λέω σε όλους. Βέβαια, πρέπει κι εμείς οι προπονητές να είμαστε σοβαροί και να κάνουμε τη δουλειά μας, όχι μόνο γιατί πληρωνόμαστε, αλλά πάνω απ’ όλα για την αγάπη μας στο άθλημα».

-Έχεις κάποιο μότο;

«Βρίσκομαι 35 χρόνια μέσα στα γήπεδα. Έχει γίνει τρόπος ζωής το μπάσκετ για μένα. Μού λείπει πολύ αν δεν είμαι στον αγωνιστικό χώρο. Δεν έχω κάποιο μότο. Μότο είναι η δουλειά, τίποτε άλλο. Έτσι είμαι και στη ζωή μου. Όλα τα καταφέρνεις με σκληρή δουλειά. Ακόμη και το ταλέντο να λείπει, αν δουλέψεις, θα καταφέρεις σπουδαία πράγματα».

Αρθρογράφος: Unknown

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου