Εκκαθαρίσεων συνέχεια στην Τουρκία

Μετά τα μαζικά «ξεκαθαρίσματα» στις ένοπλες δυνάμεις, η κυβέρνηση Ερντογάν επεκτείνεται και στους δημόσιους λειτουργούς, θέλοντας να «απαλείψει» τον κρατικό ιστό όλους όσους (πιστεύει) πως πρόσκεινται ιδεολογικά με την πλευρά του άσπονδου εχθρού της, Φετουλάχ Γκιουλέν.

\

Οι επόμενες ημέρες του αποτυχημένου πραξικοπήματος παραμένουν το ίδιο «καυτές», καθώς η πλευρά Ερντογάν εφαρμόζει λίγο-πολύ το λατινικής προέλευσης ρητό «ουαί τοις ηττημένοις».

Έτσι, μετά το μαζικό «ξήλωμα» 6.000 (και πλέον) υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων στελεχών του στρατού, οι εκκαθαρίσεις στρέφονται πλέον προς την πλευρά του δημοσίου τομέα. Εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα, χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί απομακρύνονται από τις θέσεις τους, εάν (κατά την κυβέρνηση) υπάρχει έστω και η παραμικρή υπόνοια υποστήριξής τους προς τον Γκιουλέν.

Με την εφαρμογή του «αντιγκιουλενισμού», εκτός από τους στρατιωτικούς, έχει «πληρώσει» το τίμημα πλήθος δασκάλων (15.000 σε δημόσια και 21.000 σε ιδιωτική εκπαίδευση) αλλά και 1.500 καθηγητών πανεπιστημίων, ενώ το κύμα μαζικών διώξεων απλώνεται και στις τάξεις της δημόσιας υγείας, αγγίζοντας μέχρι και τα ΜΜΕ, καθώς έχουν ήδη ανακληθεί οι άδειες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών που δήλωναν συμπαθούντες στον Γκιουλέν. Ο «δάκτυλος Ερντογάν» δε δίστασε να ασχοληθεί μέχρι και τους κόλπους της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ).

Ο αριθμός των εκκαθαρίσεων έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, τέσσερις μόλις ημέρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα, χωρίς να έχει ξεκινήσει η επίσημη διερεύνηση του γεγονότος από αρμόδια επιτροπή της τουρκικής βουλής. Παράλληλα, οι απειλή του Ερντογάν για την εφαρμογή της θανατικής ποινής δεν έχει σταματήσει να πλανάται, πάνω από τα κεφάλια των συλληφθέντων.

Επιμέλεια: Κώστας Κουτσαυλής

Αρθρογράφος: Unknown

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου