Δεσμοφυλακα, εχεις Skype;

Βήμα προς τον «εκσυγχρονισμό» στις φυλακές της χώρας μας προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση, η οποία δια στόματος υπουργού Δικαιοσύνης, προανήγγειλε την δυνατότητα σύνδεσης (μέσω Skype) των κρατουμένων με τα οικεία τους πρόσωπα.


Μέτρα προς την αναγέννηση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος, αναμένεται να παρθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν το λέμε εμείς αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος εκτός των υπολοίπων, ανέφερε πως στο άμεσο μέλλον, ειδικές συσκευές που επιτρέπουν τη σύνδεση των κρατουμένων με τις οικογένειές τους μέσω Skype!

Εν ολίγοις, πρόκειται περί νεωτερισμού για τα δικά μας δεδομένα, παρά το γεγονός πως στο εξωτερικό, η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται στα προηγμένα σωφρονιστικά συστήματα (βλέπε Σουηδία) εδώ και αρκετά χρόνια. Σίγουρα, στον τομέα της επικοινωνίας, η αλλαγή αυτή θα ωφελήσει τους κρατούμενους, όμως δεν παύει να μην είναι αρκετή ώστε να τους λύσει τα πολύ βασικά και μεγάλα προβλήματά τους.

Για παράδειγμα, τα ελληνικά καταστήματα κράτησης (όπως ονομάζονται επίσημα οι φυλακές) «μαστίζονται» από τον υπερπληθυσμό, έχοντας πολλές φορές διπλάσιο (ή και τριπλάσιο) αριθμό ατόμων ανά κελί, από αυτόν που μπορούν πραγματικά να εξυπηρετήσουν. Έτσι, εκτός από την «ασφυξία», οι κρατούμενοι σε πολλές περιπτώσεις έρχονται αντιμέτωποι και με προβλήματα υγιεινής.

«Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων της» είχε πει κάποτε ο Ντοστογιέφσκι. Η σύνδεση μέσω Skype, αποτελεί όντως ένα βήμα προς τα μπροστά, όμως υπάρχουν αρκετά (και πολύ πιο σοβαρά) τα οποία θα πρέπει να τεθούν προς λύση από τους αρμόδιους.

Όπως και να 'χει, ξέρουμε πως η ατάκα που θα ακούγεται περισσότερο στους διαδρόμους των φυλακών είναι: «Δεσμοφύλακα, πες μου το Skype σου»

Αρθρογράφος: Unknown

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου