Λευτερια στην Ελλη Παπαγγελη!

To #Παπαγγελή είναι από τα πιο δημοφιλή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες μέρες. Η δήλωση έγινε viral, γράφτηκαν πολλά και σχολιάστηκαν ακόμα περισσότερα. Η Ελένη Ριζάκη, προσπάθησε από την σκοπιά του εκολλαπτόμενου πολιτικού επιστήμονα, να βγάλει τα συμπέρασματα της και μας τα παραθέτει. 


Υπάρχουν κάποια πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο κι απλά ξεπερνάνε τα όριά μου. Ξέρεις από εκείνες τις στιγμές που λες: " Όχι ρε φιλέ, δεν το είπε αυτό, δε γίνεται". Ένα από αυτά είναι η Έλλη Παπαγγελή. Να σου τη συστήσω, όχι πως δεν την γνωρίζεις, αλλά... Η Έλλη είναι γνωστή "ΟΝΝΕΔίτισσα"-μοντέλο που σέβεται το δεξιό εαυτό της και γι' αυτό απορρίπτει οτιδήποτε αριστερό, κάτι που δε διστάζει να αποδεικνύει συχνά-πυκνά με ακραίες δηλώσεις της, συνήθως μέσα από τα social media. Χαρακτηριστικά η  Έλλη στο παρελθόν, μέσα από ανάρτησή της δεν αναγνώριζε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου του 1973 ή μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, πάλι μέσω ανάρτησης, η Έλλη τάχθηκε υπέρ του ρατσιστικού παραληρήματος σε έγχρωμο επιβάτη από "σεκιουριτά" του ΗΣΑΠ "που έκανε απλά το καθήκον του (να ελέγξει δηλαδή έναν ύποπτο λαθρομετανάστη)". Έτσι "λυτά" ανακοίνωσε σε όλους εμάς τους κοινούς θνητούς ότι δε θα χρησιμοποιήσει τον επικίνδυνο ηλεκτρικό ξανα... Μεγάλη απώλεια! Κι επανέρχεται μια εβδομάδα αργότερα δριμύτερη. Σε συνέντευξή της στο "Έθνος" δηλώνει ότι στα 15 "απέρριψε τον κομμουνισμό γιατί διάβασε το "Κεφάλαιο" του Κάρλ Μάρξ κι είδε ότι ο άνθρωπος λέει βλακείες". Κι επειδή - για εμένα ως πολιτικό επιστήμονα - με αυτήν τη δήλωση "το τερμάτισε", αποφάσισα να δω το Μαρξ με τα μάτια της Έλλης. Να δω τι (δεν) κατανόησε δηλαδή...

Λοιπόν, σύμφωνα με την Έλλη ο Μαρξ έλεγε βλακείες. Κι έχει δίκιο το Ελλάκι, όντως έλεγε βλακείες. Γιατί η Έλλη, παιδιά, χρησιμοποιεί την κοινή λογική και σκέφτεται ότι όλα αυτά που λέει ο Καρλ απλά δε γίνονται. Σοβαρά τώρα, ποιος πιστεύει ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια παγκόσμια κοινωνία χωρίς πολέμους κι εκμετάλλευση; Όποιος το πει αυτό θα τον φτύνουν. Ή ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς αφεντικά και να αμείβονται ακριβώς αυτό που δουλεύουν; Μπούρδες. Αυτά δεν είναι εφικτά κι έχω ακούσει να λένε ότι δεν έγιναν και ποτέ... Βέβαια το χέρι μου στη φωτιά δεν το βάζω γιατί δεν το έχω ψάξει αλλά ξέρεις μωρέ, ό,τι λένε τα κανάλια στην τελική... Κι από την άλλη, ακούγονται ενδιαφέροντα; Νομίζω μια χαρά περνάμε τώρα εδώ. Και τις παγκόσμιες συρράξεις μας έχουμε κι άνεργοι είμαστε και τις οικονομικές μας κρίσεις αντιμετωπίζουμε... Δε βαριόμαστε κιόλας!

Από άλλη οπτική, ίσως να είναι βλακείες επειδή είναι τόσο δυσνόητα όλα όσα γράφονται στο Κεφάλαιο. Κάτι καινούριοι όροι όπως "υπεραξία" ή "αλλοτρίωση" που ούτε εικόνα δεν μπορείς να τους κάνεις στο μυαλό σου γιατί είναι τόσο περίπλοκοι, που τον κουράζουν τον αναγνώστη. Τον παρατάς τον τόμο κι ανοίγεις το καινούριο της Δημουλίδου. Εγώ την πρώτη επαφή με το Μαρξ την είχα στην Κοινωνιολογία της Τρίτης Λυκείου που έκανα "σκονάκι" τον όρο της υπεραξίας να πάω να το γράψω στις απολυτήριες. Μέχρι τότε ασχολούμουν με τις "χυλόπιτες" που έτρωγα σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Μετά δεθήκαμε πιο πολύ, γιατί επί τέσσερα χρόνια τον έχω φάει με το κουτάλι, καθώς κάθε μάθημα έχει και τη μαρξιστική προσέγγισή του. Αλλά κατάφερα να τον κατανοήσω - όχι όπως η Έλλη - στο τέλος του τρίτου έτους διαβάζοντας μερικά άλλα έργα του και μετά από αμέτρητες συζητήσεις με καθηγητές και φίλους. Αντίθετα ο Adam Smith με έννοιες όπως "ελεύθερη αγορά" κι "ιδιωτική πρωτοβουλία" ή ο Freedman με την "ποσοτική θεωρία του χρήματος", "ισοτιμία συναλλάγματος", "ελάχιστη κρατική παρέμβαση", είναι σαφέστατοι! Κι αυτούς τους κατάφερα βεβαία, αλλά δυσκολεύτηκα εξίσου.

Γι' αυτό σε αυτό το σημείο πρέπει να πω ένα μπράβο στην Έλλη που έκανε σκόνη εμάς τους φοιτητές Πολιτικών Επιστημών, αφού διαβάζοντας μόνο το Κεφάλαιο στα 15 της χρόνια, κατάλαβε τη μαρξιστική θεωρία και τη μηδένισε κιόλας. Μπράβο της που μας άνοιξε τα μάτια ώστε να μη χαραμίζουμε τσάμπα χρόνο σε μια αιώνια αποτυχία που για κάποιο ανεξήγητο όμως λόγο η επιστημονική κοινότητα της Κοινωνιολογίας και της Πολιτικής ασχολείται και μελετά σε βάθος το ίδιο με όλες τις υπόλοιπες σημαίνουσες θεωρίες μέχρι και σήμερα. Ειλικρινά νιώθω δέος μπροστά σε αυτό το τέρας μορφώσεως και θα κλείσω με αυτό: Σταματήστε το κράξιμο στην Έλλη την Παπαγγελή...

Αρθρογράφος: Unknown

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου